Zvanična stranica FK Sarajevo
 
FK Sarajevo logo
Alisa Spahić: Trudimo se ostvariti što bolje rezultate u svim takmičarskim kategorijama
Intervjui

Alisa Spahić: Trudimo se ostvariti što bolje rezultate u svim takmičarskim kategorijama

21.12.2018 u 17:00h

Alisa Spahić, kapitenka SFK 2000, posljednih deset godina aktivno je uključena u rad stručnog štaba matičnog kluba. Posljednih pet godina trenerica je kadetske selekcije, a vlasnica je C i B licence. Sa kadetskim timom već dva puta je osvojila prvo mjesto u okviru Premijer ženske lige BiH.

Osim fudbalske karijere, možete se pohvaliti i dugogodišnjim angažmanom na poziciji trenerice u Školi fudbala SFK 2000 za selekciju kadetkinja. Kakav je bio vaš početak?

Počela sam jako mlada kao demonstratorica u Školi fudbala SFK 2000. Nakon toga obnašala sam funkciju pomoćne trenerice, a 2015. godine preuzela sam kadetsku selekciju, a uporedo sam bila i koordinatorica škole fudbala. Početak nije bio lagan, ali uzori kojima sam bila okružena, prvenstveno mislim na trenericu Samiru Hurem i Ivanu Vlaić, bili su mi dodatna motivacija za uspjeh. Njihova posvećenost, odricanje, nesebičnost i angažman u kolektivu zaista nisu nešto na što možete ostati ravnodušni.

U Školi fudbala SFK 2000 bilježite jako dobre rezultate. Šta mislite koji faktori su najzaslužniji za to?

Kroz različite funkcije u Školi fudbala sam već nekih deset godina. Od 2015. godine vodim naš takmičarski tim kao glavna trenerica. Za to vrijeme dva puta smo osvojili prvo mjesto. Osim toga, možemo se pohvaliti jako dobrim rezultatima na međunarodnim turnirima.

Faktor koji donosi prevagu je zasigurno edukacija. Znanje koje smo dobili od Centra za edukaciju čiji primarni cilj je edukacija trenerica u ženskom fudbalu je imao veliki doprinos u našem profesionalnom razvitku. Nogometni savez BiH i FK Sarajevo ukazali nam povjerenje i pružili priliku da u praksi demonstriramo naučeno.


Kakva je struktura Škole fudbala SFK 2000 Sarajevo?

U ovom momentu Škola fudbala SFK 2000 broji 84 djevojčice podijeljene po starosnim kategorijama. Svakodnevno se trudimo pružiti što bolje uslove djevojčicama koje žele igrati fudbal. U Školi imamo pet trenerica i dvije takmičarske kategorije, U-12 i U-17. Posebno smo ponosni na činjenicu da su polaznice naše škole neizostavne u svim kategorijama reprezentacije BiH.

Kada se osvrneš na svoj profesionalni angažman, koja uloga ti je draža – igračka ili trenerska?

Obzirom da se uporedo bavim sa oba posla, jako mi je teško odlučiti. Smatram da ću jednog dana, kada dođe trenutak da okačim kopačke o klin, u trenerskom poslu biti u prednosti zbog znanja i iskustva iz igračkih dana. Duple obaveze, duplo odricanja, ali na kraju, ono što je najvažnije dupli rezultati i sreća nakon svakog dobro ostvarenog rezultata su neopisivi.

Koji su ciljevi Škole fudbala u selekciji kadetkinja za naredni period?

Naš cilj je jednostavan, trudimo se poboljšati kvalitet i ostvariti što bolje rezultate u svim takmičarskim kategorijama.

Kada je riječ o individualnim planovima, koji su vaši ciljevi u narednih 5 godina?

Tada već planiram prebaciti fokus na trenerski rad. Ne vidim se nigdje drugo osim u matičnom klubu SFK 2000 Sarajevo. Nastavit ću raditi i učiti jer ovaj posao zahtijeva kontinuiranu edukaciju. Sretna sam što sam član kolektiva koji cijeni rad i trud. Planiram nastaviti rad sa kadetskim timom, a cilj su mi svakako i reprezentativne selekcije BiH.