Zvanična stranica FK Sarajevo
 
FK Sarajevo logo
Andrej Đokanović: Stariji prvotimci nas savjetuju i pružaju podršku
Intervjui

Andrej Đokanović: Stariji prvotimci nas savjetuju i pružaju podršku

23.07.2019 u 16:02h

Mladi igrač FK Sarajevo Andrej Đokanović u 1. kolu BH Telecom Premijer Lige Bosne i Hercegovine na Koševu dobio je šansu od prve minute da zaigra za Bordo tim protiv HŠK Zrinjski. Njegov doprinos Bordo ekipi nije mogao proći neprimjećeno. Đokanović u prvi tim stiže upravo iz Akademije FK Sarajevo.

U prvoj utakmici PLBiH protiv HŠK Zrinjski na Koševu dobili ste šansu da zaigrate od prve minute. Vaša igra nije prošla neprimjećeno, kakvi su Vaši utisci?

Drago mi je što sam dobio povjerenje od trenera i stručnog štaba. Nastojao sam da opravdam njihovo povjerenje i iskoristim priliku da se što bolje pokažem pred domaćim navijačima. Što se utakmice tiče bila je teška kao što smo i očekivali, bilo je dosta potrošnje, ali smo uspjeli ostvariti cilj, a to je pobjediti i započeti sezonu na najbolji način.

S obzirom da je BH Telecom Premijer Liga počela, ko su po vama glavni kandidati za prvo mjesto?

Teško je suditi jer je tek početak, ali smatram da je pored nas kandidat ekipa Zrinjskog.

Kakve utiske nosite iz takmičenja u Ligi prvaka protiv Celtica?

Stvarno je čast doživjeti taj osjećaj da dobijem priliku pred punim Koševom i Cetlic Parkom odmjeriti snagu sa igračima Celtica, iskustvo koje će mi sigurno mnogo značiti u budućnosti.

Na koji svoj uspjeh ste najponosniji?

Najponosniji sam što sam mlad dobio priliku da igram u najboljem klubu u Bosni i Hercegovini i da zajedno sa prvim timom odigram utakmicu protiv ekipe kakva je Celtic. Izdvojio bih naravno i kvalifikovanje na Evropsko prvenstvo sa reprezentacijom do 17 godina u Engleskoj.

Koji igrač je po Vama ostavio najviše traga u historiji FK Sarajevo?

U FK Sarajevo najveći trag u historiji ostavio je Asim Ferhatović Hase.

Ko je sportista koji Vas najviše motiviše?

Sportista koji me najviše inspiriše je Fernando Torres.

Kakva su vaša očekivanja pred takmičenje FK Sarajevo u trećem pretkolu Evropa lige? Protiv kojeg protivnika biste voljeli zaigrati?

Pošto su već izvučeni potencijalni, ja bih iskreno volio da igramo protiv Bate Borisova. Naša očekivanja su da odigramo što kvalitetnije utakmicu i da izborimo plasman u četvrto pretkolo.

Da li od starijih saigrača dobijate savjete na treningu ili utakmici i ko najviše u ekipi pazi na akademce?

Naravno, dobijamo korisne savjete koje rado prihvatamo. U ekipi je dosta mladih igrača i mnogo nam znači svaki savjet i podrška od starijih saigrača koji nam pred svaku utakmicu pruže punu podršku. Pohvalio bih sve provotimce jer su veoma korektni prema nama.

Koja je tajna uspjeha koju biste podijelili sa polaznicima Akademije FK Sarajevo, s obzirom da ste i vi bili polaznik iste?

Pa nema tu neke tajne, samo maksimalno davanje sebe na treninzima i utakmicama. Naravno važna je i sportska disciplina van terena.