Zvanična stranica FK Sarajevo
 
FK Sarajevo logo
Belmin Dizdarević: Akademija je nešto posebno, ponosan sam zbog poziva za “A” reprezentaciju
Intervjui

Belmin Dizdarević: Akademija je nešto posebno, ponosan sam zbog poziva za “A” reprezentaciju

19.11.2020 u 20:00h

Nakon što smo u prošloj sedmici razgovarali sa trenerom golmana, Adijem Adilovićem, nakon reprezentativnih poziva odlučili smo razmijeniti par riječi sa našim Belminom Dizdarevićem. Devetnaestogodisnji golman u 14. kolu m:tel Premijer lige BiH stajao je na golu protiv Tuzla Cityja, a nakon toga uslijedili su pozivi za mladu i “A” reprezentaciju Bosne i Hercegovine. Uslijed promjene igračkog kadra zbog pandemije korona virusa, stručni štab reprezentacije pokazao je da računa na mladog Dizdarevića. Koji su Belminovi utisci, nadanja i ciljevi u karijeri pročitajte u nastavku. 

U nastavku čitate sadržaj koji će u budućnosti biti dostupan isključivo aktivnim članovima kluba. 

Belmine iza vas je vrlo interesantnih 15 dana. Branili ste u Tuzli na utakmici 14. kola m:tel Premijer lige BiH protiv FK Tuzla City. Nakon toga uslijedio je poziv za mladu U-21 reprezentaciju, a zatm i A selekciju. Možete li podijelliti sa nama vaše utiske? 

Tačno. Tek ovako kada stavite sve na jedno mjesto, shvatite koliko se različitih stvari desilo u kratkom vremenskom roku. Tako je to u fudbalu, morate raditi u kontinuitetu i čekati svoju priliku. Sa prvim timom sam već više od dvije sezone, ujedno sam nastupao i za juniorsku selekciju FK Sarajevo. 
Prošao sam omladinske selekcije reprezentacije, a za U-19 sam upisao 5 nastupa. Trudim se na svakom treningu, utakmici jer znam da se sve to isplati kad-tad. Svi budu nagrađeni za trud prije ili kasnije. Sretan sam i ponosan, a ono što mogu reći je da ću nastaviti raditi vrijedno i strpljivo čekati trenutak kada ću pomoći klubu ili reprezentaciji u ostvarenju naših ciljeva. 

Kako je bilo dijeliti svlačionicu sa Pjanićem i ostalim zvučnim imenima iz našeg nacionalnog tima? 

Za mene je to još uvijek nestvarno. Sa svojih devetnaest godina upoznao sam igrače koje pratim godinama, naša reprezentacija zaista ima kvalitetnih igrača. Cijeli život Pjanića gledam na TV-u i onda dođem do toga da se nalazimo u istoj svlačionici - zaista neopisiv osjećaj. Tom prilikom mi se čak predstavio, kao da ja već ranije nisam znao ko je on (smijeh).
Mislim da je poziv u A reprezentaciju san svakog profesionalnog igrača. Ja sam svoj evo ispunio, ostaje još samo da zaigram (smijeh). Da mi je neko rekao da prije par mjeseci da će se ovo desiti ne bih vjerovao, međutim nikad ne znate šta sutra nosi. Situacija sa koronom je izmijenila poprilično našu svakodnevnicu, ali sam sretan što sam bio na raspolaganju našoj državi.

Vratimo se posljednjoj ligaškoj utakmici Tuzla Citya, kako si zadovoljan svojim nastupom? 

Mogu reći da sam zadovoljan, bio sam skoncentrisan svih 90 minuta - nisam imao nekog pretjeranog posla, ali naravno ostaje žal što nismo osvojiili sva tri boda. Na kraju nije važno kako je pojedinac igrao već da li je tim ostvario pobjedu, ali eto utakmica je bila napeta, možda je neriješen rezultat i najkorektniji. 

Koliko je teško odigrati utakmicu za seniorsku selekciju FK Sarajevo, evo konkretno u okviru Premijer lige a ne primiti pogodak? 

Velika je razlika između omladinskih selekcija i prvog tima svakog kluba pa tako i u FK Sarajevo. Jednostavno liga, način igre, tempo sve je drugačije. Bez obzira na vaš kvalitet i ostvarene rezultate u omladinskim selekcijama, potrebno je vremena da steknete iskustvo i da budete na visini zadatka. 
Naš način igre je ofanzivan, vršimo pritisak na suparnika veći dio susreta i onda to ostavlja prostora za kontranapad. Vrlo je važno da odbrana i golman budu skoncentrisani sve vrijeme. Još uvijek imam puno da učim, radim i trudim se, srećom ekipa je tu da mi pomogne. Što se konretno posljednje ligaške utakmice tiče, zadovoljan sam ali naravno ostaje žal što se kući nismo vratili sa sva tri boda. 

Koliko su saigrači i trener uticali na vaš profesionalni razvoj? 

Vladan, Elvis, Adi i ja smo zajedno već evo dvije godine. Mnogo mi pomažu, svaki od njih na svoj način. Jako dobar odnos imamo, razlika u godinama između nas igrača nije velika što smatram da dosta olakšava komunikaciju.
Zaista sam sretan što je takva ekipa sa mnom, ne samo golmani, već kompletan tim. Atmosfera je kod nas uvijek dobra. Ekipa, stručni štab, svi saradnici, tehničko osoblje imaju samo jedan cilj a to je pobjeda u svakoj utakmici. Stvarno svakog dana svi dajemo sve od sebe da to ostvarimo - bez obzira protiv koga, gdje i kad igramo. 

Okrenimo se malo periodu koji ste do sada proveli u Sarajevu. Kako gledate na protekle dvije sezone i ostvarene uspjehe? 

Za prvi tim sam debitovao prošle godine u utakmici protiv GOŠK-a kada smo slavili sa 2:0. Od tada sam upisao ukupno tri nastupa. Kada ste okruženi kvalitetnim saigračima naučite biti strpljivi i biti podređeni jednom cilju - tituli jednoj, drugoj, odbrani naslova šampiona… Svaki dan je prilika da učite, od trenera, saigrača i da radite na sebi, te da budete zahvalni kada dođe trenutak da vi uskočite i date svoj doprinos za klub. 
Period koji je iza nas je prelijep, zajedno smo ostvarili historijski uspjeh, odbranili naslov šampiona… Zaista se veselim stvarima koje nas očekuju u budućnosti. 

Iz OP Čelika ste došali u kadetsku selekciju Akademije FK Sarajevo. Koliko vam je vrijeme provedeno u U-17 i U-19 selekciji pomoglo u profesionalnom razvoju? 

Akademija je jedno veliko iskustvo i puno lijepih stvari i uspjeha smo ostvarili. Mnogo sam naučio, pomoglo mi je dosta jer tu se najbolje i radi u BiH i zna se neki sistem, tu naučiš neke najbitnije stvari za današnji fudbal, najbolji su treneri i odlični uslovi za rad kakve niko nema u državi i teško je da ne napreduješ ako voliš to sto radiš.

Šta smatrate najvećom vrlinom u vašoj igri? 

Rekao bih da je to igra nogom. Fudbal se dosta promijenio u godinama iza nas, a sa tim i igra golmana. Sada smo mnogo više uključeni u igru što vas tjera da tokom čitavog susreta budete skoncentrisani na igru, odnosno da pratite razvoj situacije na terenu.

Koji su vaši ciljevi kroz karijeru? Da li imate nekog golmanskog uzora? 

Definitinvno Liga petice, ali polako - daleko je to još uvijek. Htio bih se plasirati sa Sarajevom u grupnu fazu europskog takmičenja. Ove godine smo bili blizu, siguran sam da ćemo u narednim sezonama to uspjeti ostvariti. 
Što se uzora tiče to je De Gea. Ponajviše radi njegovog stila branjenja, ali i prirodnog talenta koji je neosporan. Doprinijelo je i to što sam navijač Manchester Uniteda od djetinjstva. 

Da li imate neku poruku za navijače? 

Molim sve navijače da nas nastave podržavati kao i do sada. Situacija nije lagana, nažalost pandemija se oslikala negativno na sve sfere života. Svima nam nedostaje fudbal kakav pamtimo, puno Koševo.. Ali polako, budimo strpljivi proći će i ovo a onda ćemo zajedno pisati nove stranice historije. 

Strogo je zabranjeno svako preuzimanje sadržaja bez dozvole FK Sarajevo i navođenja izvora.