Zvanična stranica FK Sarajevo
 
FK Sarajevo logo
Dževad Šarić: Interesovala nas je razlika u kvalitetu naših i njihovih igrača, nosimo pozitivna iskustva iz Vijetnama
Intervjui

Dževad Šarić: Interesovala nas je razlika u kvalitetu naših i njihovih igrača, nosimo pozitivna iskustva iz Vijetnama

25.11.2019 u 12:30h

Nedavni nastup U19 tima na Međunarodnom turniru za igrače do 21 godine u Vijetnamu i osvojeno treće mjesto mogli su zadovoljiti Šefa Omladinskog pogona Fudbalskog kluba Sarajevo Dževada Šarića, koji je za zvaničnu klupsku stranicu govorio o samom turniru, ali i uslovima za rad i igru koji su našu ekipu dočekali u ovoj državi Jugoistočne Azije.

Juniori Bordo kluba su dva puta savladali ekipu Hanyang Universityja, dok su pretrpjeli poraze od Japan Universityja i U21 selekcije Vijetnama.

Turnir ste okončali s učinkom od dvije pobjede i dva poraza, te u konkurenciji četiri ekipe osvojili treće mjesto. Šta je bio prvobitni cilj i jesu li igrači opravdali očekivanja?

S obzirom na kvalitet ekipa koje su učestvovale na turniru i činjenicu da su te selekcije bile sa starijim uzrastom, mislim da smo ostvarili dobar rezultat. Ono što je mene najviše interesovalo je razlika u kvalitetu naših i njihovih igrača. S tim u vezi mogu  biti zadovoljan samim utakmicama. Momci su to odradili kvalitetno, dali svoj maksimum, onoliko koliko su mogli u tom trenutku. Naravno, morali su da se prilagode na uslove, ambijent, promjenu klime i vremensku razliku. Iskoristio sam priliku i da vidim individualni napredak pojedinih igrača koji naredne godine izlaze iz juniora.

Sa ekipom je u Vijetnamu bilo i nekoliko prvotimaca predvođenih kapitenom Đanijem Salčinom. Koliko ovaj turnir njima može pomoći po pitanju mjesta i minutaže u seniorskoj momčadi?

Oni su već i prethodnu godinu imali priliku da budu dio prve ekipe, tako da im je ovo samo još jedan dodatni stimulans, da se maksimalno ispolje i pokušaju još više dokazati kako bi izborili svoje mjesto u timu. Naravno, to se odnosi prvenstveno na Salčina, Dervišagića i Salčinovića, koji su svojim prisustvom pomogli ekipi da pruži maksimum. Smatram da će u narednom periodu uz kvalitetan rad ti momci dobiti pravu priliku.

Prema fotografijama i video snimcima koje smo mogli vidjeti, uslovi za rad u Vijetnamu su izuzetno kvalitetni. Kako to izgleda na licu mjesta i kakve dojmove ste stekli po tom pitanju?

Uslovi su bili fantastični, da kažem idealni. Akademija je vrhunski opremljena, infrastruktura na vrhunskom nivou. Ljudi koji su nas tamo dočekali i ugostili su također uradili jedan fantastičan posao. Organizacija turnira je isto bila na zavidnom nivou. Mislim da smo svi izvukli jedno kvalitetno iskustvo iz toga, vidjeli mnogo kvalitetnih stvari. Mogu zaključiti da igrači, stručni štab i ja kao Šef Omladinskog pogona nosimo pozitivna iskustva sa tog turnira i putovanja u Vijetnam.

Potpisanim ugovorom između FK Sarajevo i PVF akademije otvorena je mogućnost međusobne saradnje, prema kojoj bi igrači i treneri išli na usavršavanje u Vijetnam. Koliko je to po Vama dobra stvar za njihov dalji razvoj i karijeru?

To je u biti ono zbog čega smo mi i napravili taj neki vid saradnje. Prije svega misleći na slobodu prelaska igrača iz PVF akademije u FK Sarajevo, te iz FK Sarajevo u PVF akademiju. Tu je također i razmjena trenera, koja će znatno unaprijediti njihov rad i kvalitet. Imat će priliku razmijeniti iskustava sa tim ljudima tamo, koji će isto tako moći da se upoznaju sa ovim ambijentom i funkcionisanjem našeg kluba. Smatram da je to vrlo pozitivna stvar, koja će u narednom periodu mnogo pomoći razvoju trenera i igrača.

Od tri selekcije Akademije FK Sarajevo dvije su jesenji dio sezone okončale na prvom mjestu. Riječ je o pionirima i kadetima, dok će juniori proljeće dočekati kao šestoplasirani. Možete li biti zadovoljni njihovim plasmanom i rezultatima?

Što se tiče pionira i kadeta, rezultatom mogu biti zadovoljan, mada treneri u Akademiji nemaju pritisak rezultata i oni to vrlo dobro znaju. Uz kvalitetan rad, kvalitetnu selekciju i urađen skauting, napravili smo mogućnost da ostvarimo dobar rezultat. Kada su juniori u pitanju, tu imamo deficit u samom kvalitetu trenutne generacije, tako da je pad u rezultatu očekivan. To međutim nije velik zaostatak za prvoplasiranim Željezničarom i smatam da će u drugom djelu sezone oni napraviti bolji rezultat. Za mene najveći problem predstavlja to što je veoma mali izbor igrača koji će dobiti mogućnost da se naredne godine dokažu u prvoj ekipi, jer moraju napraviti veliki iskorak u narednih šest mjeseci. Bez obzira na njihov plasman na tabeli, smatram da je neophodno da poboljšaju kvalitet rada, kako bi individualno napravili taj iskorak.

Foto: Baogiaothong.vn