Zvanična stranica FK Sarajevo
 
FK Sarajevo logo
Emir Hadžić: Ekipa se u narednom prijelaznom periodu neće puno mijenjat
Intervjui

Emir Hadžić: Ekipa se u narednom prijelaznom periodu neće puno mijenjat

03.12.2018 u 19:00h

Funkciju koordinatora sportskog segmenta FK Sarajevo obnašate šest mjeseci. Šta je realizovano u proteklom periodu?

Na funkciji koordinatora sportskog segmenta sam od juna ove godine i dosta toga je urađeno i realizovano u prethodnom periodu. Kad je u pitanju prvi tim, u dogovoru sa upravom kluba, uspjeli smo u realizaciji jednog od primarnih ciljeva kluba, a to je uključivanje što više igrača iz omladinskog pogona u prvi tim. Na tome ćemo raditi i u narednom periodu, jer kvalitetna akademija koju imamo je segment na koji smo posebno ponosni kao klub što pokazuje i podatak da smo sa devet igrača iz akademije potpisali profesionalne ugovore.

Trenutno iz našeg kluba imamo četiri standardna mlada reprezentativca što također potvrđuje kvalitet o kojem govorim.

Kad su u pitanju pojačanja, mislim da se i tu uradio dobar posao, jer smo igrače dovodili ciljano i nismo “gomilali” igrače, upravo da bi što više akademaca dobilo šansu, što se do sada pokazalo ispravno, kako zbog mladih igrača, tako i zbog pojačanja, koji su do sada pokazali da imaju kvalitet da igraju za FK Sarajevo.

Pored toga, nekoliko novih ljudi smo priključili stručnom štabu, što se pokazalo kao dobar potez i zajedno sa svim pobrojanim urodilo trenutnim rezultatima koje imamo.

“Pojačanje” kakvo do sada nismo imali u ekipi je i nutricionistkinja Amela O’Reilly koja se priključila našem medicinskom timu. Amela će u narednom periodu raditi sa igračima na edukativnom i praktičnom planu kako bi se što bolje unaprijedila njihova fizička spremnost u onom omjeru u kojem ishrana na to utiče. Smatramo da je nutricionizam jedan od važnih segmenata za razvoj igrača i s tim u vezi smo željeli da napravimo iskorak i u tom pravcu.

Amaru Rahmanoviću na ljeto iduće godine ističe ugovor i u pojedinim medijima su se pojavili natpisi da se ugovor neće produžiti. O čemu se radi?

U prethodna dva mjeseca napravili smo više sastanaka i obavili više razgovora sa Amarom Rahmanovićem sa ciljem i željom produženja njegovog ugovora sa FK Sarajevo, posebno jer je u ovoj polusezoni igrao odlično i pokazao da je jedan od ključnih igrača u timu.
FK Sarajevo je Amaru Rahmanoviću ponudio dobre uslove, ali nažalost nismo uspjeli da se dogovorimo i Amar je odlučio da ne potpiše novi ugovor i da na ljeto bude slobodan igrač.

Naš cilj je uvijek da zaštitimo interese kluba i da ih stavimo ispred interesa svakog pojedinca. Stoga ćemo u narednom periodu tražiti adekvatnu zamjenu za Rahmanovića, koja će umjesto njega igrati sljedeću polusezonu.

U slučaju da Amar nađe klub u ovom zimskom prelaznom roku on može da ide uz adekvatno obestećenje prema FK Sarajevo, koje je navedeno u postojećem ugovoru.
Moram da navedem da su pregovori s Amarom Rahmanovićem tekli zaista u korektnom tonu i odnosima.

Planovi za dolazeći prelazni period? Da li je akcenat na uigravanju ekipe ili dovođenju pojačanja?

Kao i u ljetnom prelaznom roku, sigurno ćemo neke akademce priključiti prvom timu od kojih očekujemo da se nametnu i izbore minutažu u drugom dijelu sezone. Što se tiče pojačanja, nećemo puno mijenjati ekipu, i u slučaju odlazaka, odnosno prodaje, nekih igrača, dovodit ćemo nove igrače samo ciljano prema pozicijama, a ako se pojavi neki kvalitetan igrač koji bi mogao još da unaprijedi našu igru, sigurno da ćemo reagovati.

Dževad Šarić je novi šef omladinskog pogona. Da li je distribucija posla lakša otkako je tu?

Vjerujemo da je dolazak Dževada na poziciju šefa omladinskog pogona kvalitetan doprinos razvoju akademije, čemu posebno svjedoči činjenica da se radi o kvalitetnom stručnjaku sa dugogodišnjim iskustvom u inostranstvu. Njegovim dolaskom je cjelokupan rad na unapređenju omladinskog pogona znatno olakšan.

Juniore trenutno prati pad forme, četvrti su na tabeli. Uzimajući u obzir da su prošle godine bili prvaci, šta mislite da je uzrok trenutno nešto lošije igre?

Cilj akademije je napraviti kvalitetne igrače za prvi tim, što do sada daje rezultat. Stanje na tabeli nas ne zabrinjava, jer u omladinskim kategorijama rezultat ne smije biti u prvom planu, nego upravo ovo što sam rekao, a to je napraviti kvalitetne igrače za prvi tim i za evropsko trzište. U budućnosti namjeravamo raditi da tome da napravimo dovoljno kvalitetne igrače koji će moći sa 16, 17 godina igrati za prvi tim, a ne da se čeka da igrač završi juniorski staš kako bi dobio šansu u prvom timu.

Podatak na koji smo posebno ponosni je da su naši akademci dobili daleko najviše minuta (6699) u Premijer ligi za seniore.