Zvanična stranica FK Sarajevo
 
FK Sarajevo logo
Intervju - Aleksandar Vasoski: Sarajevo je za mene veliki izazov
Intervjui

Intervju - Aleksandar Vasoski: Sarajevo je za mene veliki izazov

17.02.2022 u 00:00h

Uoči početka proljetnog dijela m:Tel Premijer lige BiH razgovarali samo s trenerom Fudbalskog kluba Sarajevo. Aleksandar Vasoski sredinom januara preuzeo je prvi tim Bordo kluba, te su obavljene pripreme u Ljubuškom i Antaliji. Vasoski nam je prenio svoje utiske.

Vasoski: “U Antaliji smo odradili korektne pripreme. Ekipa je dobro radila i tempo je bio naporan. Radili smo dva puta dnevno i vidjelo se u pripremnim utakmicama da su noge bile teške, naročito u prve dvije utakmice. Smatram kako su pripreme odmicale, a pogotovo na posljednje dvije utakmice, da je ekipa bila fizički i taktički otprilike na nivou kojem težimo. Imamo stvari na kojima moramo raditi do prve utakmice. Svjesni smo toga. Maksimalno smo posvećeni, dolazi utakmica protiv Leotara gdje želimo istrčati na stadion u Trebinju u top formi”

Ko su dobitnici, a ko gubitnici priprema?

Vasoski: “Ne želim spominjati imena igrača, ali mogu reći da su dobitnici oni, koji su bili zdravi i koji nisu odsustvovali s treninga. Imali su više prostora da se pokažu i dokažu. Gubitnici su oni koji su nažalost imali lakše povrede i nisu mogli odraditi pripreme kako treba. Povrijeđeni igrači imaju zaostatak, kojeg moraju nadoknaditi u narednim danima”

Kakav je medicinski bilten uoči početka sezone?

Vasoski:  “Postepeno nam se vraćaju povrijeđeni igrači. Ahmetović i Bodul su imali lakša istegnuća, Cmiljanić je imao povredu zgloba. Očekujem za nekih desetak dana da svi igrači budu u punom treningu”

uploaded image

Kakav su utisak ostavili mladi igrači u ekipi? Njih nekoliko je obavilo pripreme s prvim timom.

Vasoski: “Mogu reći da sam pozitivno iznenađen mladim igračima. Sarajevo dobro radi u dijelu razvoja mladih igrača. Ališah, Buljubašić, Mešić, Irfan i Tarik Ramić sigurno imaju budućnost pred sobom kao igrači i ja kao trener Sarajeva mogu reći da sam zadovoljan onim što su prikazali na pripremama”

Da li već sada imate sastav spreman, koji će igrati u prvom kolu?

Vasoski: “Otprilike imam već tim u glavi za prvo kolo, ali oko pojedinih pozicija odluka nije još konačna. Sastav će zavisiti od prijateljske utakmice protiv Goražda koja nas čeka i treninga do prve prvenstvene utakmice. Moramo još raditi na nekim detaljima, ali kao trener mogu reći da sam na slatkim mukama. Imamo po dva igrača na svakoj poziciji, koji imaju sličan kvalitet. Naredni dani će odrediti početni sastav prvog kola”

Da li ste zadovoljni igračkim kadrom? U kojem segmentu igre želite napredak do početka prvenstva?

Vasoski: “Ja sam pozitivno iznenađen ekipom. Taktički je to dobro izgledalo na treninzima, onako kako to želim. Moramo prenijeti to sve na utakmice. Imamo slabosti kada su u pitanju prekidi. Radimo na tome kako bi otklonili te nedostatke. Svjesni smo gdje smo ranjivi i to želimo popraviti.”

Da li se radujete prvim, službenim utakmicama kao trener Sarajeva?

Vasoski: “Jedva čekam da počne! Sarajevo je za mene veliki izazov, mogu izvući maksimum iz ove ekipe. Cilj je da budemo u vrhu tabele i da osvojimo Kup. Uradit ću sve sa svojim saradnicima i našim igračima da to ostvarimo i obradujemo navijače”