Zvanična stranica FK Sarajevo
 
FK Sarajevo logo
Nebojša Gavrić: Izvukli smo maksimum gledajući stanje na tabeli, potrudit ćemo se na sve načine da popravimo igru
Intervjui

Nebojša Gavrić: Izvukli smo maksimum gledajući stanje na tabeli, potrudit ćemo se na sve načine da popravimo igru

29.10.2019 u 18:33h

Kada je proteklog ljeta iz OFK Bačka stigao u FK Sarajevo, Nebojša Gavrić (28) bio je relativno nepoznato ime navijačima Bordo kluba, ali i svim ljubiteljima fudbala u BiH. Vremenom je pak uspio pokazati da će biti pojačanje i vrlo važan kotač u sredini terena aktuelnog prvaka naše države.

Govoreći za zvaničnu klupsku stranicu, ovaj centralni vezni, rodom iz Zrenjanina, otkrio je kako je prošao njegov period adaptacije od dolaska u klub, iznio je utiske o gradu, ali i očekivanja od naredne utakmice i nastavka prvenstva.

Iako nisi imao nimalo lak početak, ukazala ti se šansa koju si iskoristio i može se reći postao neizostavni dio startne postave. Koliko si zadovoljan svojim izdanjima i kakva su uopšte bila tvoja očekivanja po dolasku u klub kao što je FK Sarajevo?

Znao sam da dolazim u klub gdje su očekivanja na najvišem nivou u okvirima bh. fudbala. Gdje su velika očekivanja tu nema mnogo vremena za adaptaciju i čekanja da igrač uđe u formu. Prvih mjesec dana se nisam najbolje snašao i iz objektivnih razloga nisam ni bio na terenu. Nisam imao izbora osim da radom pokušam da uđem u takmičarsku formu i sačekam svoju šansu. To je vjerovatno mentalno najteži period kroz koji fizički zdrav igrač prolazi. Sticajem okolnosti, već u prvom kolu sam dobio priliku da zaigram. Ako se uzme u obzir period koji je bio iza mene do tog trenutka smatram da sam sasvim korektno iskoristio šansu koja mi je ukazana.

Tu si već skoro četiri mjeseca. Jesi li se navikao na grad i ljude?

Kao što svi znaju, na dobre stvari se nije teško navići. Smatram da je privilegija živjeti u Sarajevu. Uvjerio sam se da nije slučajnost što se često spominje i u pjesmama, definitivno je grad koji ima dušu. Sarajevo može mnogo toga da ponudi iz skoro svih sfera interesovanja. Stil života koji sam odabrao, kao profesionalni sportista, ne omogućava mi da svakodnevno koristim sve ono što grad može da ponudi. U slobodno vrijeme se trudim da obiđem bar znamenitosti grada. Prednost uvijek dajem mjestima gde mogu i psa da povedem. Do sada sam zaista imao prijatna iskustva sa ljudima koje sam upoznao. To je veoma važno jer ljudi i jesu najvažniji faktor koji vam boravak u gradu čini ili ne čini prijatnim za život.

Kako provodiš slobodno vrijeme i s kim od igrača se najviše privatno družiš?

Privatno se od saigrača najviše družim sa Stanojevićem, Milanovićem i Đokanovićem. Slobodno vrijeme najčešće provodim sa psom i sa onima koji mogu da se uklope u aktivnosti u koje smo nas dvojica uključeni.

Najveći dio karijere proveo si u Srbiji. Možeš li povući neku paralelu između njihove i naše lige. Postoje li tu neke evidentne razlike?

Da, proveo sam desetak godina u Srbiji. Nakon ovih par mjeseci koje sam proveo kod nas mogu reći da vjerovatno ne postoji razlika u individualnom kvalitetu pojedinaca. Smatram da ima dosta talentovanih igrača u obje zemlje. Mislim da je u ovom trenutku najevidentnija razlika ta što Srbija ima dvije ekipe koje igraju grupne faze evropskih takmičenja. Također sam siguran da klubovi iz BiH i Srbije nikada neće biti na nivou evropskih klubova dok god evropski klubovi budu trenirali na terenima koji su bolji od onih na kojima mi igramo takmičarske utakmice.

Sarajevo se nakon 14 odigranih kola nalazi na prvom mjestu Premijer lige BiH sa dva boda prednosti u odnosu na drugoplasirani Željezničar. Jeste li zadovoljni trenutnom situacijom i bodovnim stanjem, s obzirom na sve probleme koji su vas pratili?

Bilo bi neskromno, a vjerovatno i bezobrazno reći da nisam zadovoljan stanjem na tabeli. Evidentno je da igra u polju nije tečna i lepršava kakvu bi navijači voljeli da vide. Kao što sam rekao na početku razgovora, Sarajevo je klub koji ima najviša očekivanja, tako da je ovdje normalno da navijači uz bodove zahtijevaju i dobru igru. Potrudit ćemo se na sve načine da popravimo taj segment. Iskren da budem, da mogu da biram ne bih pristao na to da imamo desetak bodova manje, a da igramo lijepo za oko. Ne znam kako bi se bilo koja ekipa koja pretenduje na titulu u Evropi snašla bez 6-7 standardnih igrača. Mislim da smo mi izvukli maksimum ako se pogleda stanje na tabeli. Sada nema većih kadrovskih problema, pozicija na tabeli je odlična, tako da nema potrebe više pričati o problemima koji su iza nas, taj period je dosta dobro odrađen.

Naredna utakmica je u subotu sa Širokim Brijegom, koji vas je eliminisao u 1/8 finala Kupa BiH. Kako ste podnijeli to ispadanje i hoće li vam ono biti dodatna motivacija za susret koji slijedi?

Nije mi ostala u lijepom sjećanju, smatram da je za reputaciju bh. fudbala bolje da se ta utakmica nikada nije ni odigrala, kao ni bilo koja slična toj. Poraz od Širokog i ispadanje iz Kupa su nam teško pali. O rivalitetu između Sarajeva i Širokog Brijega se već sve zna. Ako vam neka ekipa nanese poraz i izbaci vas iz nekog takmičenja, logično je da uvijek postoji pojačan sportski motiv da joj se revanširate.

Koga u ovom trenutku vidiš kao glavnog konkurenta za prvo mjesto i misliš li da Sarajevo može odbraniti titulu?

Po svemu prikazanom do sada mislim da je Zrinjski glavni konkurent Sarajevu. Željezničar također igra odličnu sezonu, ali bih ipak Zrinjskom dao malu prednost zbog dobrih rezultata i igara u kontinuitetu prethodnih nekoliko godina. Čvrsto vjerujem u to da Sarajevo ima kvalitet i da može odbraniti titulu ove sezone.