Zvanična stranica FK Sarajevo
 
FK Sarajevo logo
Rifet Kapić: Cilj smo ostvarili zajedničkim snagama
Intervjui

Rifet Kapić: Cilj smo ostvarili zajedničkim snagama

28.05.2019 u 11:30h

Na zimskoj pauzi ekipi FK Sarajevo priključio se Rifet Kapić. Dvadesettrogodišnji vezni igrač na Koševo je stigao na posudbi iz švicarskog Grasshoppersa. Tokom drugog dijela sezone, Kapić je upisao 18 nastupa, postigao dva pogotka i upisao četiri asistencije.

Ekipi si se pridružio na priprepama u Antaliji, kako je to izgledalo? Jesu li te dobro prihvatili?

U Omladinskog pogonu Sarajeva sam se afirmisao i osjećao sam potrebu da se odužim. Kada se ukazala prilika za tim nisam mnogo razmišljao. Dosta igrača sam prethodno znao, igrali smo zajedno u omladinskim selekcijama, a ove iskusnije sam naknadno upoznao, ali sve u svemu mislim da sam se brzo uklopio.

Trebao ti je određeni vremenski period da postaneš standardan igrač, na početku si ulazio s klupe. Koliko je bilo teško uigrati se s ekipom koja već ima formiranu igru?

Ekipi sam se pridružio na samom kraju priprema kada su već bili uigrani. Kako sam dizao formu i svoju spremnost tako sam počeo sve više da igram. Iako sam po vokaciji vise ofanzivan igrac, igrao sam tu gdje je šef mislio da mu najviše trebam.

Ekipa je imala dosta rezultatskih oscilacija, ali su ostvareni i veliki rezultati za tim (pobjeda protiv Širokog, Željezničara). Da li je neka utakmica bila prekretnica za ekipu? 

Oscilacije i trenutna forma se mijenjaju tokom sezone. Nemoguće da jedna ekipa cijelu sezonu drži isti ritam. Pogledate u Evropi velike timove, svima se dešavaju turbulencije. Mislim da je utakmica protiv Željezničara prelomila prvenstvo. Poslije te utakmice atmosfera se podigla na jedan viši nivo. Ne treba zanemariti ni ostale rezultate, svaka utakmica je po sebi bitna koja se igra za bodove.

U 18 utakmica postigao si dva pogotka, jesi li zadovoljan individualnim učinkom?

 Što se tiče moje statistike, uvijek može i mora bolje. Već sam spomenuo da sam igrao malo defanzivnije nego do sada u svojoj karijeri, ali najvažnije da je dupla kruna stigla na Koševu. Ove sezone imali smo cilj koji smo ostvarili zajedničkim snagama, tako da kada sve sumiram zadovoljan sam.

Dosta igrača si znao, posebno akademaca, ali neke si upoznao dolaskom u Sarajevo.  S kim od igrača ti je bilo najlakše raditi, je li neko ostavio poseban utisak na tebe?

Pola tima su akademci, a njih sve znam. To je najveća snaga ovog tima, ti mladi momci koji imaju zaista kvalitet.  Ove malo starije igrace nisam lično poznavao, ali sam se brzo uklopio i prihvatili su me kao da sam tu od početka. Izdvojio bi Ahmetovića koji je tu kao najstariji igrač, ali njegovo zalaganje i iskustvo primjer su svima kako se treba boriti za ovaj klub!

U stručnom štabu FK Sarajevo veliki je broj ljudi. Ima li neko ko ti je posebno pomogao pri periodu adaptacije?

Stručni štab na čelu sa Husrefom Musemićem, Dženisom Ćosićem, Abdulahom Oručem i Muhamedom Džakmićem je  sigurno dobitna kombinacija. Kohezija koju oni posjeduju između sebe najbolje oslikava stanje ekipe na terenu. Tu ne smijem zaboraviti i na Emira Hadžića, Eldina Jeleškovića, medicinsko osoblje i sve ljude koji rade u klubu. Svi su mi bili na raspolaganju od prvog dana. Upravni odbor i generalna direktorica uvijek su bili uz ekipu. Sarajevo ima zaista kvalitetan kadar, a ono što je najvažnije, svi su podređeni zajedničkom cilju.

Najdraža utakmica ove polusezone?

Sigurno protiv Željezničara na Grbavici, moj prvi derbi i historijska pobjeda. Pored te utakmice, izdvojio bih finale Kupa protiv Širokog na Koševu i zadnja utakmica pred najboljim navijačima protiv Zvijezde kada smo ovjerili titulu.