Zvanična stranica FK Sarajevo
 
FK Sarajevo logo
FK Sarajevo izvršio uplatu posljednje rate duga prema PU Federacije BiH
Klub u zajednici

FK Sarajevo izvršio uplatu posljednje rate duga prema PU Federacije BiH

03.09.2015 u 14:19h

Početkom mjeseca septembra tekuće godine, Fudbalski klub Sarajevo je izvršio uplatu posljednje rate duga prema Poreskoj Upravi Federacije Bosne i Hercegovine, u skladu sa sporazumom nastalim na osnovu Zakona o naplati i djelimičnom otpisu dugovanja sportskim kolektivima ("Službene novine Federacije BiH" br. 37/14), te je Fudbalski klub Sarajevo, za godinu dana, vratio približno 2.000.000 KM u federalni budžet i realizacijom sporazuma Klub će biti oslobođen kamata i pripadajućeg dijela glavnice.

"Kao Predsjednik Fudbalskog kluba Sarajevo zaista sam ponosan na ovo poslovno dostignuće našeg Kluba. U procesu saniranja Kluba, potpisali smo reprograme kako sa manjim, tako i sa većim povjeriocima, a svakako da je Poreska Uprava bila najveći povjerioc. Kao sportisti, poslovni ljudi i patriote, trebamo se ponositi činjenicom da je Fudbalski klub Sarajevo vratio u budžet približno 2.000.000KM, te da zahvaljujući tome uspješno privodimo kraju proces saniranja Kluba. U toku današnjeg dana, obratili smo se PU FBiH sa zahtjevom da putem upravnog postupka donosu rješenje u skladu sa sporazumom o oslobađanju dugova po dijelu kamate i dijela glavnice i moram istaći da sam zaista sretan i ponosan na ovo što smo postigli. Fudbalski klub Sarajevo je izvršavanjem obaveze plaćanja poreza pokazao svoju ogromnu angažiranost na polju društvene odgovornosti, te smo maksimalno ispoštovali socijalnu komponentu, obzirom da smo omogućili uslove za penziju osobama koje nisu imale uplaćene doprinose. Zaista, društvenu odgovornost smo podigli na jedan veliki nivo i moram reći da otpisivanje poreskog duga doživljavamo kao osvajanje naslova Prvaka Bosne i Hercegovine.", kazao je Predsjednik Fudbalskog kluba Sarajevo, Edis Kusturica.

Fudbalski klub Sarajevo bio je inicijator formiranja radne grupe, koja je izradila Zakon o naplati i djelimičnom otpisu dugovanja sportskih kolektiva, a u čijem je sastavu bio i Predsjednik Bordo kluba, Edis Kusturica. Nakon izrađivanja zakona, isti je kroz hitnu parlamentarnu proceduru usvojen, a zasluge za samo usvajanje zakona pripadaju bivšem Premijeru Federacije Bosne i Hercegovine, Nerminu Nikšiću, bivšem ministru Kulture i Sporta Federacije, Salmiru Kaplanu, te pomoćniku ministra, Adnanu Džindi.

"Naš klub je aktivno učestvovao u samoj izradi zakona, zahvaljujući kojem je klubovima omogućeno da reprogramiraju poreski dug na određene vremenske periode. Na taj način, klubovima je omogućeno da najvećem povjeriocu, državi, izmiruju dug pod jednostavijim uslovima i načinima dugovanja, a Fudbalski klub Sarajevo, uspješno je okončao obaveze iz sporazuma za dvanaest kalendarskih mjeseci.", dodao je Kusturica.

Osnovni cilj postupka saniranja Fudbalskog kluba Sarajevo, realizacijom projekta Statuta kluba u 2013. godini, uvođenjem investicija u Klub, te prihoda koje Klub ostvaruje jeste oslobađanje Fudbalskog kluba Sarajevo od dugova, pritisaka i ucjena, a najveći dio sredstava upravo je usmjeren na vraćanje dugova, te na infrastrukturalne projekte, zahvaljujući čemu će Klub stabilno funkcionisati i poslovati u godinama koje dolaze. Vrijedi istaći, da je Fudbalski klub Sarajevo, u protekle dvije godine, u toku procesa saniranja Kluba osvojio Kup Bosne i Hercegovine, naslov Prvaka države, te igrao Play Off Evropske lige.


CLANSKE fb