Zvanična stranica FK Sarajevo
 
FK Sarajevo logo
Fudbalski klub Sarajevo nastavlja sa podrškom školovanja djece iz Srebrenice
Klub u zajednici

Fudbalski klub Sarajevo nastavlja sa podrškom školovanja djece iz Srebrenice

21.09.2015 u 15:37h

Kao jedan od vodećih sportskih kolektiva u našoj državi poštujući snažnu društvenu odgovornost kao jednu od svojih osnovnih temeljnih vrijednosti, Fudbalski klub Sarajevo je i u sezoni 2015/16 podržao projekat internatskog smještaja za djecu iz opštine Srebrenica. U tekućoj sezoni, Bordo klub je izvršio uplatu za dva polaznika pomenutog projekta, što je nastavak uspješne saradnje iz prošle godine kada je bordo klub finansirao troškove jednog polaznika.

Prethodne godine, dolaskom u Srebrenicu i u Doboj Istok, rukovodstvo i igrači FK Sarajevo su imali priliku detaljnije se upoznati sa projektom Internatskog smještaja za djecu iz rubnih i ruralnih područja općine Srebrenica, a koji realizuje Udruženje „HO Međunarodni forum solidarnosti - Emmaus“ (MFS-Emmaus) u okviru svojih kapaciteta u Potočarima - Srebrenica.

Osnovna zamisao ovog projekta jeste, da se djeci iz pomenutih područja olakša i omogući školovanje, tako što će u toku radne sedmice boraviti u Internatu, gdje će im biti obezbjeđeni smještaj, hrana, prevoz do škole i nazad, kao i pomoć stručnog osoblja u izvršavanju školskih obaveza, te praćenje i usmjeravanje svakog djeteta, čime se nastoje formirati pozitivne radne navike, kako bi dječaci i djevojčice postali samostalne i stabilne ličnosti.

Bosnien_2014_Srebrenica_ (204) (Andere)

“Zahvaljujući velikoj humanosti i nesebičnoj podršci svih donatora, među kojima je i FK Sarajevo, uspješno smo završili prethodnu školsku godinu, tokom koje je u Internatu boravilo 31 dijete. Sredstvima doniranim od strane Vašeg kluba, omogućen je boravak jednog djeteta, a riječ je o dječaku Handžić Hasanu. Od početka ove školske godine, FK Sarajevo uzima finansirati još jedno dodatno dijete, što je za nas velika pomoć, ali prije svega, i veliko priznanje. Priznanje, iz razloga što je povećanje broja djece koju finansira FK Sarajevo došlo baš na inicijativu uprave kluba, a nama u MFS-Emmaus-u je to znak da radimo dobar i human posao za budućnost naše djece, ali istovremeno i pokazatelj pozitivne politike uprave kluba i njegove opredjeljenosti za društveno - odgovorno djelovanje u zajednici. Podrška obrazovanju, razvoju sporta kroz osnivanje Akademije, organizovanje kampova po cijeloj BiH, samo su potvrda prethodnoj konstataciji”, kazao je Elmedin Škrebo, ispred Udruženja “HO Međunarodni forum solidarnosti – Emmaus“, dodavši:

“Iskreno rečeno, i bez materijalne pomoći Internatu, saradnja sa FK Sarajevom bila je pozitivan primjer i referenca u našem radu. Od ove godine, ta referenca ima veću snagu, jer naše povećanje broja korisnika Internata sa 31-og djeteta, na 38-ero djece, pratio je i FK Sarajevo svojim povećanjem broja djece koju finansira sa jednog na dvoje djece. Od 38 djece, koliko ih je u Internatu, 14 njih ide u srednju, a 24 u osnovnu školu. FK Sarajevo dugujemo veliku zahvalnost, i bili bismo presretni, ako bismo na neki način mi mogli doprinijeti radu kluba, barem šireći pozitivnu priču o ovakvim i sličnim aktivnostima i angažmanima uprave kluba.”

Fudbalski klub Sarajevo, ugostit će u narednom periodu i sve polaznike internatskog smještajana na jednoj od narednih domaćih utakmica Kluba na Olimpijskom stadionu “Asim Ferhatović-Hase” kao dodatni vid podrške radu udruženja, a ovim putem kolektivu Udruženja MFS Emmaus, te svim polaznicima, želimo sretnu i uspješnu akademsku 2015/16. godinu.

Više o EMMAUS-u saznajte na: http://www.mfs-emmaus.ba/


CLANSKE fb