Zvanična stranica FK Sarajevo
 
FK Sarajevo logo
"Potencijalni ulagači u FK Sarajevo su interesenti iz Turske i Dubaija"
Marketing

"Potencijalni ulagači u FK Sarajevo su interesenti iz Turske i Dubaija"

15.10.2012 u 10:19h

Novi Statut FK Sarajevo usvojen je u junu ove godine. To se smatra najvećim uspjehom klupske administarcije aktuelnog rukovodstva tima sa Koševa. Ostaje da se sve ono što je zaključeno na Skupštini sprovede u djelo na najbolji mogući način. Svi zainteresovani moći će kupovati uloge od 15. oktobra ove godine. U opširnom intervjuu za Klix.ba Edis Kusturica, član Uprave Bordo tima i predsjednik pravnog tima FK Sarajevo, čovjek koji je bio nosilac ovog projekta, objasnio je šta konkretno znači novi Statut, iznio je svoja očekivanjima, govorio je o zainteresovanim ulagačima, ambicijama i mogućnostima kluba.

 

Možete li nam u uvodu reći ko je sve pripremao novi Statut koševskog premijerligaša?


"U januaru mjesecu kada smo se konstituisali kao Uprava predsjednik kluba Amir Rizvanović i ja smo se dogovorili da uradimo jedan strateški korak koji bi u budućnosti mogao doprinijeti izlasku kluba iz krize. Prije svega, mislim na upravljačku i finansijsku krizu.Te dvije komponente međusobno su povezane. Nakon toga smo napravili Statut i akte koji proizilaze iz njega. Usaglašavanje je trajalo oko šest mjeseci, a usklađivali smo ga i sa zakonskim propisima. Kao što je poznato mi radimo u Vakufskoj banci koja je u svojoj formi dioničarsko društvo i prilično smo dobro upoznati sa svim korporativnim pravilima koja regulišu poslovanje takvog pravnog subjekta."

To je bio pionirski korak, kada pogledate retrospektivno jeste li zadovoljni urađenim?

"Mislim da će ovo da bude dobra smjernica zakonodavcu u budućim izmjenama i dopunama postojećeg zakona o sportu. Veliku satisfakciju našoj ideji dala je potvrda Ministarstva pravde. Oni su prepoznali šta smo željeli da uradimo kroz Statut. Zaista se radi o pionirskom poduhvatu koji će u budućnosti, ukoliko se shvati od potencijalnih ulagača, mnogo značiti za FK Sarajevo. Da smo na pravom putu pokazuje interes i drugih sportskih kolektiva iz BiH koji su raspoloženi da iskoriste naša iskustva. Obećali smo da ćemo pomoći svim klubovima u savjetodavnom inžinjeringu."

Šta novi Statut predstavlja za FK Sarajevo?

"Za klub predstavlja novi način razmišljanja, novi način poslovne filozofije. Sigurno predstavlja jedini realan način kako izaći iz postojeće finansijske krize.Ubijeđen sam da prolazi vrijeme donacija i milostinje. Svaka ljubav je ograničena pa i ljubav prema sportskim kolektivima, a naročito je limitirana zbog recesije. Zbog svega spomenutog smo se i opredijelili da krenemo u ovakav koncept. Formirali smo veći broj uloga od tri hilajde. Utvrdili smo da je vrijednost svakog pojedinačnog uloga hiljadu i po Konvertibilnih maraka. Skupštinu će činiti tri hiljade pojedinačnih uloga. Dvadeset uloga čini jedan glas."

Možete li objasniti preciznije?

"Možda na prvi pogled izgleda zbunjujuće, ali nije. Inače, u poslovnom svijetu je sasvim normalno da se udružuju glasovi. To je pozitivna stvar jer se stvaraju interesne grupe koje na taj način imaju svoju poslovnu politiku. I ovdje postoji mogućnost da jedno lice kupi 20 uloga, da investira 30 hiljada KM i da ima jedan glas. Ukoliko nisu u toj mogućnosti onda 20 uloga mogu kupiti više zainteresovanih i opunomoćiti jednu osobu da ih predstavlja na Skupštini FK Sarajevo. Suština je da ovaj put želimo da imamo jasno određene nosioce upravljačke funkcije. Do sada je Skupština tima sa Koševa bila jedan imaginaran pojam. Recimo nama za ove dvije godine od kada smo u klubu niko nije mogao da objasni kako su pojedini stekli pravo da budu članovi iste. To je nedopustivo u poslovnom svijetu."

Logično je da će oni koji ulože novac i upravljati klubom. Da li je tako?

"Svakako! Po našem konceptu oni koji ulože pare, oni upravljaju. Skupština, koja će se formirati principima ulaganja novca imenovat će Upravni odbor koji će kasnije imenovati direktora i ostali menadžement. UO imenuje i šefa stručnog štaba. Dakle, klubom će upravljati oni koji će imati povjerenje skupštine. Sve je jasno. Ovako funkcioniše u svijetu biznisa i mislim da je ovo pozitivna stvar iz prostog razloga jer će svi oni koji ulože novac itekako voditi računa o njegovom investiranju. Neće biti rasipanja. Totalno će se promijeniti jedna filozofija kluba."

Od 15. oktobra ove godine moći će se kupovati ulozi. Šta Vi konkretno očekujete?

"Predvidjeli smo dva kruga. Prvi krug traje od 15. oktobra do 15. novembra ove godine i on je rezervisan za male ulagače. Prevashodno mislimo na naše navijače. Radi se o tri hiljade uloga i ja sam duboko uvjeren da Sarajevo ima toliko pristalica koji istinski vole klub i spremni su da ulože 1 500 KM i da budu dio ovog značajnog procesa.Ovdje se mijanja historija kluba, ovo je jedan od najvažnijih trenutaka Bordo tima od njegovog postojanja. Mi smo apsolutno prvi u BiH, jer ovo još niko nije uradio. Drugi krug je bez limita. Počinje 15. novembra i trajat će tri mjeseca. Tu će se kupovati ulozi neprodani u prvom krugi i on će biti interesantan za velike ulagače u klub."

Koliko je ukupni finansijski dug FK Sarajevo?

"Mislim negdje oko 5 miliona KM sa kamatama. Prema Poreskoj upravi imamo obaveze sa kamatama oko milion i devetsto hiljada. Međutim, postoji jedna odluka od Vlade Federacije BiH da ukoliko se uplati do kraja tekuće godine glavnica, da će biti oproštene kamate. Mi bismo uplatom glavnice koja je oko 900 hiljada KM uštedili oko milion. Zato ovo mora uspjeti, mi nemamo alternative. Kada uzmete 1 500 KM i podijelite sa 365 dana u godini dobijete nešto malo više od 4 KM dnevno. Može li se iskreni i istinski navijač kluba odreći kafe ili soka? Ja mislim da može i da to nije puno. Isto tako računam da Sarajevo ima mnogo, mnogo više od tri hiljade navijača, ne samo u Sarajevo u BiH, nego i šire. Mi imamo najviše registrovanih članova od svih klubova u našoj zemlji. Oni uredno plaćaju članarinu. To je armija zaljubljenika u bordo boju i zbog toga sam veliki optimista."

Ono što će možda najviše interesovati navijače jeste da li ima zainteresovanih ulagača? 

"Apsolutno. Razgovarali smo sa puno osoba i mogu reći da ima interesa. Kako pojedinačno, tako i od poslovnih ljudi i njihovih kompanija. Ja sada ne bih o imenima. Iz Turske imamo tri potencijalna investitora. Pripremamo sve dokumente i prevodimo ih na engleski i uskoro će im sve biti proslijeđeno. Nakon toga oni bi trebali doći u Sarajevo. Pokušat ćemo ih dovesti na derbi sa gradskim rivalom Željezničarom. To bi bilo jako dobro da osjete atmosferu u gradu, da vide šta je Sarajevo. Pozitivni su dojmovi delegacije koja je bila dolje. Postoji i jedna konekcija prema Dubaiju, ali to ćemo vidjeti. Ona je u početnoj fazi, ali je pokazan interes i ako bi se to ostvarilo, a postoje naznake, onda bi dobili klub na nivou evropskih gabarita. Ipak, ja bih najviše volio da tri hiljade uloga prodamo ovdje u BiH, da to kupi 15 do 20 bh. kompanija. Recimo imamo velikih interesa iz Gračanice, Srebrenika i Konjica. Moj prijatelj iz SAD-a uložit će 30 hiljada KM i lobirat će našu dijasporu u ovoj državi."

Koji je donji prag uspješnosti projekta? 

"Minimum uspješnosti uloga je milion i po KM, odnosno 33,33 %. Ako to uspijemo, a ja vjerujem da hoćemo, onda bi vratili onaj spomenuti dug prema Poreskoj upravi i bili bi u mnogo boljoj poziciji nego sada. Tada bi deblokirali račun kluba i mogli bi normalno poslovati i otvorile bi se velike mogućnosti."

Je li aktuelna garnitura kluba jedna od najuspješnijih u historiji, naročito u administarativnom smislu? 

"Mi smo stigli krajem 2010. godine. Ono što smo zatekli bilo je blago rečeno loše. Za dvije nepune godine uradili smo organizacijski izuzetno puno. Bez dvojbe, u administrativnom smislu smo najorganizovaniji u BiH. Napravili smo kompletan redizajn menadžmenta i sada su tu mladi i sposobni kadrovi. Ono što mene malo tišti jeste da Upravni odbor ,koji broji jedanaest članova, nije u punom kapacitetu. Četiri člana su maksimalno aktivna, a ostali iz subjektivnih ili objektivnih razloga nisu u punom kapacitetu. To me donekle razočaralo." 

Jeste li zadovoljni trenutnim rezultatom? 

"Bio bih nekorektan kada bih rekao da sam nezadovoljan. Mi smo na prvom mjestu, ali smo mogli imati nekoliko bodova više. Nije nam trebao ovaj poraz u Travniku. Ubijeđen sam da ćemo sa još dva ili tri ciljana pojačanja, koja ćemo mi obezbijediti, završiti na prvom mjestu. Ipak, da bi došli do cilja svi moramo biti maksimalno ozbiljni i predani. Očekujem dalji plasman i u Kupu BiH. Igramo uzvrat na rođendan kluba i vjerujem da možemo slaviti sa dva gola razlike. Kvalitetniji smo od Zrinjskog."

Kako komentarišete kazne koje konstantno stižu iz NSBiH i UEFA-e? 

"Mi imamo najbolje navijače, često sam fasciniran koliko vole klub. Međutim, postoje stvari koje će morati korigovati. I ja sam bio navijač Sarajeva dok sam bio mlad i obišao sam cijelu Jugoslaviju. Pirotehnika se treba eliminisati, tu nema nikakve dileme. Kompletan iznos kazni izaći će preko 200 hiljada KM, a većina je od pirotehnike. Mislim da je previše. Posebno se to odnosi na Premijer ligu. Više bih volio da se pjeva, da se pravi koreografija, ne mora sve biti u bakljama. Mi ovo ne možemo izdržati."

---------

Izvor: www.klix.ba