Zvanična stranica FK Sarajevo
 
FK Sarajevo logo
INTERVJU: Većinski vlasnik glasačkih prava, Nguyen Hoai Nam, za Klix.ba
Mediji o nama

INTERVJU: Većinski vlasnik glasačkih prava, Nguyen Hoai Nam, za Klix.ba

18.05.2021 u 22:00h

Većinski vlasnik glasačkih prava našeg Kluba, Nguyen Hoai Nam, razgovarao je sa novinarima portala klix.ba, a ovaj intervju prenosimo u cjelosti.

Klix.ba:

Kriza u Fudbalskom klubu Sarajevo posljednjih sedmica dosegla je vrhunac zbog loših rezultata u 2021. godini, a o trenutnoj teškoj situaciji za portal Klix.ba ekskluzivno je govorio većinski vlasnik glasačkih prava Bordo tima Nguyen Hoai Nam.

Već na početku razgovora za naš portal Nam je priznao da je u protekloj sezoni bilo loših odluka kako na terenu tako i van njega.

"U to nema sumnje. Kada smo preuzeli klub, imali smo jaku strukturu koja nas je učinila jednim od najkonkurentijih klubova u Istočnoj Evropi. Vizija širenja naših mogućnosti u evropskom takmičenju vodila nas je ka promjeni određenih stvari u strukturi. Međutim, ove promjene nisu baš dobro funkcionisale. Shvatili smo da imamo različite ideje i kontradiktorne pristupe unutar menadžerskog tima pa su nas neke loše odluke dovele do finansijskih poteškoća. Stoga smo trebali detaljno razmisliti i napraviti neke promjene u menadžmentu kako bi klub krenuo naprijed. Ovo je čisto poslovno, morate to učiniti odlučno i brzo, to se zove prekretnica", rekao je Nam na početku razgovora.

Naš sagovornik iz Vijetnama se osvrnuo na finansijske probleme u koje je klub upao zbog pandemije koronavirusa.

"Klub je neko vrijeme imao pozitivno poslovanje. Čak i tokom pandemije koronavirusa uspjeli smo ostati prilično jaki. Tačno je da imamo neke finansijske izazove koje trebamo razmotriti u klubu, ali to je nešto što je utjecalo na gotovo sve klubove i kompanije širom svijeta. Čak i elitni klubovi su znatno izgubili prihode u proteklih 18 mjeseci. U BiH stvari su izraženije jer ne živimo u istoj komercijalnoj stvarnosti", objasnio je Nam.

Direktorica Sabrina Buljubašić i dalje uživa puno povjerenje čelnika kluba, iako je među navijačima Bordo tima sve više onih koji je smatraju krivom za krizu.

"Kroz sve ovo teško vrijeme, pokušavajući popraviti posljedice, direktorica Buljubašić je kontinuirano podržavala nas kao strane vlasnike i uspjela je izbjeći najgori scenarij za klub. Potpuno smo prepoznali njenu sposobnost upravljanja i podržavamo njen tim, a istinskim navijačima FK Sarajevo poručujem da bi i oni tako trebali uraditi. Nakon dugo vremena ovo je prvi put da možemo stadion 'Asim Ferhatović Hase' nazvati našim domom u evropskim takmičenjima. Napravili smo veliki korak kreiranjem našeg TV kanala, izgradili smo inovacijsko središte za razmjenu znanja, potom dizajnirali vlastiti dres koji dolazi naredne sezone. Također, na više načina pomažemo i zajednici u Sarajevu", dodao je Nam pa se osvrnuo na stanje na terenu:

"Za trenutnu poziciju na tabeli mogu reći da još imamo teoretske šanse za osvajanje prvenstva i također smo u finalu Kupa BiH. Dat ćemo sve od sebe da se u ovim teškim vremenima borimo za trofeje. Podržavamo trenutnog trenera i naš tim te vjerujemo da će nas učiniti ponosnim."

Nam ističe da je i dalje cilj razvijanje modernog i progresivnog kluba.

"U nogometu su rezultati važni i uvijek želimo biti izazov za lokalne uspjehe. Snažno vjerujemo da će se klub održivo razvijati pod ovim menadžerskim timom, a trebaju mu godine za to. Ovo je prijelaz koji moraju uzeti u obzir svi evropski klubovi van 'liga petice'. Želimo nastaviti razvoj akademije i osigurati povratak kluba u rad u okviru svojih mogućnosti", istakao je Nam.

Na pitanje hoće li biti još ozbiljnih promjena u klubu, Nam nam je odgovorio potvrdno.

"Nastavljamo ozbiljne promjene u organizaciji i strukturi tima. Ovo je dugoročan projekt i nadamo se da ćemo imati koristi od toga u narednih nekoliko godina. Za sada radimo na načinima kako osigurati da se naše finansijske obaveze riješe što prije moguće i da klub može nastaviti svoje zalaganje za modernizaciju, nastavak jačanja akademije i smisleno uspostavljanje međunarodnih odnosa. Za to vrijeme cijenit ćemo podršku naših navijača. Pobijedili ili izgubili. svi smo jedno i zajedno smo u ovome", optimističan je Nam.

Na kraju razgovora većinski vlasnik glasačkih prava FK Sarajevo se dotakao i bivšeg trenera Vinka Marinovića.

"Koristim priliku i da se zahvalim Marinoviću na svim njegovim naporima tokom jednog teškog perioda. Dobar je trener koji je klubu donio lijepe uspomene. Šteta da je naš odnos završen na ovaj način, ali svim stranama bilo je jasno da je trebalo napraviti promjenu. Uvijek će biti dobrodošao u klub i želimo mu sve najbolje u budućnosti", poručio je Nam za kraj.