Zvanična stranica FK Sarajevo
 
FK Sarajevo logo
Sarajevo je prvi klub koji je postigao 900 golova u PLBiH
Mediji o nama

Sarajevo je prvi klub koji je postigao 900 golova u PLBiH

30.09.2019 u 10:44h

U bivšoj Jugoslaviji igrači Sarajeva su na kraju sezone dva puta ponijeli titulu najboljeg strijelca lige, a otkako se igra zajednička Premijer liga BiH to im je uspjelo četiri puta.

Fudbalski klub Sarajevo je kroz svoju historiju gajio napadački fudbal, što je posebno postalo izraženo osamostaljenjem države. U bivšoj Jugoslaviji igrači Sarajeva su na kraju sezone dva puta ponijeli titulu najboljeg strijelca lige, a otkako se igra zajednička Premijer liga BiH to im je uspjelo četiri puta (Obuća, Škoro, E. Hadžić i Benko).

Kao plod takvog stila igre Sarajevo je postalo prva ekipa koja je stigla do brojke od 900 postignutih golova u zajedničkoj PLBiH (od sezone 2002/2003). Sarajevo je u okviru 11. kola savladalo Mladost rezultatom 0:3, a pogodak Amara Rahmanovića pred sami kraj meča bio je jubilarni 900-ti gol u PLBiH. Pored toga što je postiglo najviše golova, Sarajevo je od svih ekipa koje su igrale sve sezone zajedničke Premijer lige BiH primilo i najmanje golova, 458.

Najbliži Sarajevo po broju postignutih golova su Željezničar i Široki Brijeg, a obje ekipe su postigle po 845 golova. Na četvtom mjestu nalazi se ekipa Zrinjskog, koja je postigla 836 golova, a od ekipa koje su igrale sve sezone zajedničke Premijer lige BiH tu je još Čelik, čiji su igrači postigli 600 golova.

Spomenuli smo da je Sarajevo primilo najmanje golova od svih ekipa koje su igrale zajedničku ligu, a iza njih se nalazi gradski rival Željezničar, čiji su golmani od sezone 2002/2003 do danas primili 473 gola. Na trećem mjestu po broju primljenih golova nalazi se Široki Brijeg sa 515 golova, dok je četvrti Zrinjski sa 564 primljena gola. Čelik je peta ekipa koja je igrala sve sezone zajedničke lige, a njihovi golmani su do sada primili 649 golova.

Izvor: plbih.ba