Zvanična stranica FK Sarajevo
 
FK Sarajevo logo
INTERVJU SA ALENOM ŠKOROM, DIREKTOROM AKADEMIJE FK SARAJEVO
Akademija

INTERVJU SA ALENOM ŠKOROM, DIREKTOROM AKADEMIJE FK SARAJEVO

01.07.2024 u 10:15h

Alen Škoro ranije se priključio našem kolektivu i preuzeo funkciju direktora Akademije FK Sarajevo. Razgovarali smo o načinu rada i razvoju mladih igrača, kao i njihovoj integraciji u seniorski fudbal.

Nakon nekoliko mjeseci rada u Akademiji promovisani ste na mjesto direktora. Kako je došlo do ove saradnje i povratka Alena Škore u FKS?

Prije samog početka razgovora želio bih prvo da pozdravim sve navijače našeg Kluba i poželim nam svima skupa puno sreće u predstojećem prvenstvu. Kako sam završio sa igračkom karijerom oduvijek sam se, na neki način, vidio u omladinskim selekcijama Kluba. Iznenada mi se otvorila ova prilika da svoje iskustvo, koje sam stekao igrajući širom svijeta prenesem na naše talentovane igrače. U razgovoru sa g. Mirvićem i g. Letermeom osjetio sam da je ovo pravi trenutak da se vratim u svoje Sarajevo u kojem sam proveo najlijepše trenutke karijere.

Kako planirate unaprijediti razvoj mladih igrača Akademije FK Sarajevo, posebno u smislu pripreme za prelazak u prvi tim?

Moj plan unaprijeđenja igrača koji su u Akademiji će biti fokusiran na sam trenažni proces. Bit će promjena u načinu treniranja, pristupu takmičarskim utakmicama, skautiranju i dovođenju igrača,  ali i u samoj organizaciji Akademije.

Naš cilj je povecati kvalitet igrača, a to želimo postići i sa snažnijom konkurencijom unutar selekcija.

Sve naše selekcije u sezoni 24/25 će igrati sa godinu starijim generacijama. Na taj način moći ćemo ubrzati njihov razvoj koji nam je potreban kako bi igrač što prije došao do prvog tima. Naravno, ako već ima određeni kvalitet. Rezultat u omladinskim selekcijama nam neće biti primaran. U ovoj godini dana fokus će nam biti isključivo na ispravljanju tehničko-taktičkih grešaka kod igrača. Također mnogo više ćemo se posvetiti kondicionoj i fizičkoj spremi. U modernom fudbalu fizička sprema jedna je od ključnih odlika dobrih igrača. Tu sam vrlo sretan jer smo Evelina Pipu, sa velikim iskustvom u radu s prvotimcima postavili na poziciju rukovoditelja razvoja fizičkog i kondicionog razvoja akademije. Mnogo mladih fudbalera prođe kroz našu Akademiju, a osnovne stvari ne savladaju u mlađim uzrastima.

Akademija mora proizvoditi kvalitetnije igrače. Klub nema ništa od 1. mjesta u bilo kojoj omladinskoj selekciji ako iz te šampionske generacije ne dobije jednog ili dva igrača spremna da konkurišu među igrače prvog tima. Ako uhvatimo kontinuitet ja se uopšte ne plašim da će doći i rezultati.

Da li će selekcije Akademije pratiti način igre prvog tima? Novi trener Zoran Zekić je sa vama razgovarao o saradnji sa Akademijom, možete li nam reći kakvi su dogovori postignuti?

Akademija u ovoj godini sigurno neće pratiti rad prvog tima. Ove sezone će liga biti jako zahtjevna i teška, četiri kluba ispadaju i svaka utakmica će biti od velikog značaja za naš Klub. U takvim situacijama trener Zekić će sigurno računati na određene pojedince koji su spremni i koji imaju kvalitet da taj "teret" iznesu.  Mi u Akademiji ćemo dati sve od sebe da i naši Akademci budu što bolje pripremljeni, jer ako im se iznenada ukaže prilika šteta bi bila da tu šansu ne iskoriste na najbolji mogući način. Mladi igrači moraju biti svjesni da nekad nema vremena da vas čekaju u prvom timu. Kad dođe poziv oni moraju biti spremni da taj poziv i povjerenje opravdaju. Tako da ćemo sigurno u narednom periodu mnogo raditi na tim stvarima, jer dobro znam kakav moraš biti kvalitet da bi istrčao na stadion Koševo.

Trener Zekićem je izrazio želju da sve naše utakmice gleda u TC Butmiru, tako da će i njegovo prisustvo mnogo značiti mladim igračima, ali i trenerima Akademije.

Poznato je da je gosp. Zekić svojevremeno vodio Akademiju Sherifa. Planirate li iskoristiti njegovo iskustvo u jačanju Akademije FKS?

Sigurno da će mi njegovi savjeti mnogo značiti. Naša je prednost što se poznajemo još iz igračkih dana, shodno tome sama komunikacija između nas je iskrena i otvorena. Nadam se da ćemo obojica imati mnogo uspjeha.

Koji su ključni elementi koje biste istaknuli u vašem planu za jačanje skautinga u Akademiji, posebno u otkrivanju i razvoju mladih talenata.

Što se tiče skautiranja dječaka fokus će mi u ovoj godini biti Kanton Sarajevo. Učinit ćemo sve, u dogovoru sa školama fudbala, da nam ni jedan talentovani dječak ne promakne bez da ga mi ne zabilježimo i dovedemo na probu u Akademiju, nezavisno od godišta.  Normalno da ćemo skautirati igrače i iz drugih gradova, ali ti igrači koje odlučimo da dovedemo će morati biti dva puta bolji od onih koji su već u Akademiji.

Sama "baza" igrača u najmlađim selekcijama mora biti bolje skautirana od prethodnih godina, kako bi nam poslije bilo lakše formirati selekcije U15 i starije - onda kada je već kvalitet rada na svom vrhuncu.

Kako planirate promovisati saradnju između Akademije FK Sarajevo i lokalnih škola i klubova iz Bosne i Hercegovine, ali i regiona, s fokusom na identifikaciju talentiranih mladih igrača u ranoj fazi?

U FK Sarajevo i Akademiji nemamo nikakvu dilemu kada je u pitanju naša centralna uloga i ključna odgovornost za razvoj omladinskog fudbala i mladih igrača, kako na lokalnom tako i na nivou cijele Bosne i Hercegovine. Istovremeno, niko ne bi smio da zanemari ulogu koju igraju škole.

One su važne i treba im posvetiti pažnju. Desi se da se klubovi postave nadmeno prema školama fudbala. Onda je jasno zašto su neke škole ponekad neprijateljski nastrojene prema najvažnijim klubovima. Međutim, svaki odnos je dvosmjerna ulica. Ne možemo očekivati pozitivan odnos škola prema nama, ako se mi prema njima ne odnosimo s dužnin poštovanjem. Istovremeno, školama je jasno da elitnih fudbalera nema bez klupskog fudbala najvišeg nivoa.

Da zaključim, saradnja sa školama nam je jako važna. Ona zahtijeva mnogo pozitivnih procesa koje treba pokrenuti, ali, suprotno onome što se često vjeruje, za početak je potreban ljudski, pošten i korektan odnos. Mi u Akademiji FK Sarajevo ćemo takav odnos sigurno nastaviti graditi.

Kad ste već spomenuli trenere, možete li nam objasniti zašto ste na određenim selekcijama izvršili promjene?

Kao svako odgovorno lice u bilo kojoj sferi posla, želim pokusati uvesti nešto novo, te promjeniti stvari na bolje. Da li ću u tome uspjeti vrijeme će pokazati.  Imam volju i želju da pomognem mladim igračima da ostvare svoje snove. Zato sam na određenim selekcijama doveo isključivo bivše igrače FK Sarajevo koji  imaju i preko 100 utakmica za naš Klub, ali i koji su dugi niz godina omladinski treneri. Upravo oni dobro znaju, baš kao i ja, kakav profil igrača moraš da budeš da postaneš prvotimac Kluba.

Dao sam im šansu, a na njima je da istu iskoriste na pravi način.