Zvanična stranica FK Sarajevo
 
FK Sarajevo logo
KENAN LAMADŽEMA - BITNO JE OSTATI NA ZEMLJI I NASTAVITI GDJE SMO STALI
Akademija

KENAN LAMADŽEMA - BITNO JE OSTATI NA ZEMLJI I NASTAVITI GDJE SMO STALI

10.01.2023 u 12:30h

Član Akademije FK Sarajevo, Kenan Lamadžema, na ljeto 2022. godine potpisao je profesionalni ugovor sa Bordo klubom. Lamadžema je rođen 04. februara 2005. godine i čitavu fudbalsku karijeru proveo je do sada u Bordo dresu. Kao dio U-19 selekcije, sa svojim timom je ponio titulu jesenjih šampiona. Ove sezone upisao je 12 nastupa i postigao 5 golova. Razgovarali smo o Kenanovim počecima, ciljevima i planovima za dalje.

Kako je izgledao tvoj prvi susret sa fudbalom i zbog čega si zavolio ovaj sport?

Moj prvi susret sa fudbalom bio je sa rajom na ulici, gdje sam zavolio i osjetio strast fudbala. Tu sam otkrio i svoj pobjednički mentalitet. Iskren da budem ljubav za fudbal je došla kada sam prvi put vidio Cristiana Ronalda na TV-u. Jednostavno me oduševila njegova pojava kao i njegove fudbalske vještine na terenu.

Šta ti predstavlja najveći izazov?

Najveći izazov je da napredujem svaki dan i da izvučem iz sebe ono najbolje. Ne želim da budem zadovoljan sitnicama, jer uvijek mogu više.

Potpisao si profesionalni ugovor sa FK Sarajevo i imao priliku ići sa prvim timom na ljetne pripreme? Koliko se razlikuje seniorski nogomet od juniorskog?

Sigurno da mi je bilo jako drago ići sa prvim timom na ljetne pripreme, gdje sam tu već uočio razliku između seniorskog i juniorskog fudbala. Sa sigurnošću mogu reći da je velika razlika u igri.

Jesi li uvijek htio da budeš dio „Sarajeva“ i šta ono za tebe predstavlja?

Naravno da sam uvijek želio da budem dio najboljeg kluba u državi. Sarajevo je za mene nešto neprocjenjivo, a od malih nogu mi je bila želja da zaigram za prvi tim. Nadam se da će se to i ostvariti u skorije vrijeme.

Juniori FK Sarajevo odigrali su fantastičnu polusezonu. Jesi li se nadao ovakvom startu i maksimalnom učinku?

Tako je - jako dobra polusezona za nas! Ja uvijek imam velika očekivanja. U kojoj god sam generaciji igrao uvijek sam ulazio sa velikim ambicijama. A jesam li se nadao ovakvom startu? Pa naravno da jesam, jer smo generalno jako dobra generacija.

Sa kakvim ciljevima idete u nastavak sezone?

Pa idemo sa ciljem da igramo Ligu prvaka i da prezentujemo FK Sarajevo u najboljem svjetlu.

Osjetite li kao ekipa možda već pritisak i očekivanja zbog dobrih rezultata?

Pritiska uvijek ima, tako i treba da bude. Bitno je ostati na zemlji i nastaviti gdje smo stali.

Koje si individualne ciljeve postavio ispred sebe za nastavak sezone?

Cilj koji sam sebi zadao za ovu polusezonu sam približno i ostvario sa svojih 5 golova i 6 asistencija u 12 utakmica, tako da mi je sljedeći cilj da nadmašim ovu brojku.

Otkrij nam koji je tvoj omiljeni igrač prvog tima? 

Ne mogu na jednog da se fokusiram samo jer ih ima više, a između ostalih mogu izdvojiti: Đokanovića, Avramovskog, Suljića i Ahmetovića.

Koju utakmicu prvog tima posebno pamtiš?

Posebno pamtim onu na Grbavici protiv Željezničara kada smo pobijedili 0:3.

Za koji evropski klub navijaš i koji je razlog da je upravo to tvoj favorit?

Navijam za Real Madrid. Počeo sam za njih navijati radi Cristiana Ronalda i tako je ostalo i do dan danas.