Zvanična stranica FK Sarajevo
 
FK Sarajevo logo
Predstavljamo: Kemal Salihagić i Tarik Šahović
Omladinski pogon

Predstavljamo: Kemal Salihagić i Tarik Šahović

15.09.2013 u 17:41h

Omladinski pogon Fudbalskog kluba Sarajevo iznjedrio je mnoge talentovane fudbalere, koji svoje znanje pokazuju u prvom timu Sarajeva. Muhamed Džakmić, Amer Dupovac i Samir Radovac najbolji su primjer kako talenat, uz veliku količinu rada, može polaznike našeg Omladinskog pogona dovesti na travnjak najvećeg stadiona u BiH.

Mladi napadači naše U-17 selekcije, Tarik Šahović i Kemal Salihagić, posjeduju fudbalski talenat koji može, uz veliki rad u narednom periodu, dovesti i njih pred vrata prvog tima.

Njihove dobre igre u posljednjem periodu bile su nam dovoljan podsticaj da ih ugostimo u prostorijama kluba, te obavimo jedan duži razgovor o tekućoj sezoni.

Tarik Šahović: "Zovem se Tarik Šahović, rođen sam 1997. Treniram 7 godina aktivno fudbal. Igram na poziciji krilnog napadača."

Kemal Salihagić"Ja sam Kemal Salihagić i treniram već 12 godina fudbal. Svoje prve korake sam napravio u Omladinskom pogonu FK Sarajevo. Igram dugo godina klasičnog napadača. Dobro mi odgovara ta pozicija." 

Salihagić i Šahović dobri su prijatelji i van terena, što im je od velikog značaja u igri. Tome svjedoči činjenica da ovaj talentovani dvojac već dugi niz godina trese mreže protivnika omladinskih selekcija. 

Kemal Salihagić:  "Dobro nam zaista ide. Dugo godina igramo skupa i nadopunjavamo se. Kako starimo, treniramo, primjetan je napredak. Nadam se da ćemo igrati jednu dobru sezonu."

U-17 selekcija FK Sarajevo, za koju nastupaju Salihagić i Šahović, trenutno se nalazi na drugom mjestu ligaške tabele. Jedini poraz koji je ova selekcija zabilježila u dosadašnjem toku takmičenja bio je onaj u prvom kolu, kada su ih na domaćem terenu savladali vršnjaci Slavije. 

Kemal Salihagić: "Počeli smo sa novom postavom igre. Trebalo nam je vremena da se uigramo, te smo se vratili dobro nakon kratkog pada igre. Nadam se da ćemo nastaviti seriju dobrih igara. Zaista, trener u nas vjeruje i pokušava nam svaki trening prenijeti da smo mi FK Sarajevo, te da sa velikom odgovornošću moramo nositi i braniti boje ovog grba."

Tarik Šahović: "Nismo se poznavali dovoljno dobro na početku sezone i to nas je kočilo. Međutim, radom i trudim smo se uspjeli popraviti i zabilježiti par pobjeda. Želimo poput prošle sezone zasjesti na vrh. Imamo sigurno taj kvalitet i nadam se da ćemo uspjeti u tome."

Omladinske selekcija Sarajeva svake godine postižu velike uspjehe. Dokaz tome su klupske vitrine koje su po završetku svake sezone bogatije za još neki pehar. Pitali smo Kemala i Tarika koju utakmicu bi izdvojili kao najdražu u dosadašnjim nastupima za omladinske selekcije Sarajeva.

Kemal Salihagić: "Najviše uživamo kada je derbi. Neopisiv je osjećaj dati Željezničaru gol. Jednostavno, počevši od najmanjih uzrasta u našem omladinskom pogonu, svaki gol njima vam ostaje posebno u sjećanju."

Tarik Šahović: "Utakmice sa Željezničarom definitivno. Te utakmice se čekaju čitavu sezonu. Bez obzira na sve, pobijediti Željezničar je nešto najbolje."

Kemal i Tarik redovno prate utakmice prvog tima bordo kluba. Kako ističu, posebno im je drago što u redovima Sarajeva igraju dva odlična napadača, Nemanja Bilbija i Nikola Komazec, od kojih mogu mnogo toga da nauče.

Kemal Salihagić: "Naš prvi tim odlično igra u posljednje vrijeme. Pratimo utakmice, redovni smo na Koševu. Uživamo u posljednjim dobrim igrama Sarajeva i nadamo se da ćemo ovako i nastaviti. U našoj ekipi se nalaze dva zaista fantastična igrača. Jedva čekam da gledam Bilbiju u svetom dresu. U omladinskoj reprezentaciji je bio kapiten i vrhunske partije je pružao. Komazec je također odličan igrač. Mnogo možemo naučiti od njih."

Tarik Šahović: "Ponekad ne možemo doći na utakmice zbog naših utakmica. Sretni smo zbog dobrih igara naših prvotimaca. Dva ponajbolja igrača naše lige su kod nas. Kada Bilbija bude stekao pravo nastupa, naši protivnici će još teže doći do povoljnog rezultata protiv Sarajeva. Komazec i Bilbija su jednostavno vrhunski igrači. Ugledamo se na njih."

Za kraj, naši mladi napadači su nam otkrili šta je njihova velika želja.

Kemal Salihagić: "Živim za taj dan da zaigram za prvi tim. Istrčati na Koševo je ono što želim od prvog dodira sa loptom."

Tarik Šahović: "Želja mi je da obučem dres našeg prvog tima. Vjerujem da će se to desiti za par godina. Raditi ću, truditi se i nadati. To je moj san."