Zvanična stranica FK Sarajevo
 
FK Sarajevo logo
U-16 i U-18 selekcije od sada u sklopu Akademije FK Sarajevo
Omladinski pogon

U-16 i U-18 selekcije od sada u sklopu Akademije FK Sarajevo

13.01.2020 u 16:00h

Dvije selekcije koje su do sada bile u sklopu Škole fudbala Asim Ferhatović Hase, U-16 i U-18, od sada su sastavni dio Akademije FK Sarajevo.

Polaznici time dobivaju status Akademaca FK Sarajevo, te će trenirati bez novčanih naknada.

"Priključenje ove dvije selekcije Akademiji FK Sarajevo je urađeno u cilju smanjenja perioda adaptacije igrača. Dešavalo se ranije da djeca koja prelaze iz mlađih generacija u starije generacije (U-15 u U-17 ili U-17 u U-19), isto tako i iz ŠF u Akademiju, najčešće zbog razlike u godinama ne igraju dovoljno. Na ovaj način olakšava se prilagodba igrača, koji će samim tim imati bolje preduslove za svoj razvoj i afirmaciju”, istakao je Dževad Šarić, šef Omladinskog pogona FK Sarajevo.

Treneri selekcija bit će Emir Karahmet i Memnun Suljagić, a treninzi će se i dalje obavljati na pomoćnim terenima stadiona Asim Ferhatović Hase.

"Smatram da je priključenjem U-16 i U-18 selekcija Akademiji napravljen izuzetno dobar potez. To je jedno svojevrsno ujedinjene Akademije i Škole fudbala. Ove godine smo napravili dobar posao u rezultatskom smislu. Obje selekcije su u vrhu, jedna je prva, dok druga dijeli prvo mjesto, tako da smo izuzetno zadovoljni", riječi su Agima Nikolića, koordinatora Škole fudbala Asim Ferhatović Hase.

FK Sarajevo je prvi klub u BiH koji je oformio Akademiju za najtalentovanije dječake iz vlastitog pogona, ali i iz čitave Bosne i Hercegovine, a uslovi u kojima mladi fudbaleri treniraju prate standarde prvog tima.

Trenažni proces unutar Akademije FK Sarajevo je razvojno-edukativnog karaktera, a fokus rada je stavljen na disciplinu, komunikaciju, edukaciju i razvoj motoričkih i fudbalskih sposobnosti. Cilj Akademije, osim fudbalskog razvoja, jeste motivacija i usmjeravanje djece ka njihovim talentima.

Polaznici Akademije FK Sarajevo raspoređeni su po uzrastima, a osim domaćih, ekipe često učestvuju na kvalitetnim internacionalnim turnirima, gdje ostvaruju zapažene rezultate.

Više informacija o učlanjenju u Omadinski pogon FK Sarajevo saznajte klikom na LINK.