Zvanična stranica FK Sarajevo
 
FK Sarajevo logo
ULTRAX OD SADA DIO TRENAŽNOG PROCESA FKS AKADEMIJE
Akademija

ULTRAX OD SADA DIO TRENAŽNOG PROCESA FKS AKADEMIJE

14.11.2023 u 14:00h

FKS Akademija će od sada, u cilju poboljšanja trenažnog procesa, koristiti ULTRAX – sportsku tehnologiju za izgradnju i unapređenje performansa sportista i timova.

ULTRAX je kompanija nastala u Hrvatkoj čija je osnovna djelatnost „Sports Science as a Service“ i temelji se na nauci. Neki od osnivača dolaze iz sportske industrije i imaju bogato trenersko iskustvo u hrvatskim prvoligaškim fudbalskim klubovima i Hrvatskoj fudbalskoj reprezentaciji.

FKS Akademija bit će prvi klub u Bosni i Hercegovini koji će koristiti usluge ove kompanije. Igrači kroz aplikaciju unose feedback u obliku subjektivne mjere opterećenja, boli u mišićima/zgloboima koju popunjavaju na interaktivnom prikazu tijela, kvalitete sna, raspoloženja i drugih parametara koji utiču na opšte stanje igrača. Tehnologije koje je ULTRAX razvio koriste se za rješavanje osnovnih pitanja sportski performansi.

ULTRAX aplikacija koristi i trenerima, budući da prikazuje trenutno stanje cijelog tima. Na osnovu toga mogu se oblikovati budući treninzi i pripreme za utakmice. Osim opterećenja igača, aplikacija prati njihovu izvedbu kroz integraciju GPS sistema koji FKS Akademija koristi za mjerenje GPS parametara poput brzine i ubrzanja, eksplozivnih akcija i slično. Na taj način se analiza podataka ubrzava i pojednostavljuje, te je trenerima omogućen uvid u trenutnu situaciju.

ULTRAX je od sada dio Bordo porodice.