Zvanična stranica FK Sarajevo
 
FK Sarajevo logo
Samira Hurem: Uz podršku FK Sarajevo do uspjeha u Ligi prvaka
SFK2000

Samira Hurem: Uz podršku FK Sarajevo do uspjeha u Ligi prvaka

21.01.2022 u 12:00h

Sezona za SFK 2000 Sarajevo je započela vrlo zahtjevno. Klub je ostao bez kvalitetnih prvotimki koje su dugi niz godina nosile dres SFK. Njihovo mjesto u tom trenutku su zamijenile mlađe fudbalerke. Kako je izgledao taj period priprema za novu sezonu?

SH: Praznina koja je ostala iznenada, nismo je očekivali. Naučili smo da radimo planski i ponašamo se po planu, ali situacija sa COVID-om i finansijska nestabilnost su nas doveli u situaciju da su naše igračice osjetile da ovdje ne mogu dalje da postignu ono što žele, a i mi nismo mogli da ulažemo dalje, da se razvijamo. Imali smo jako dobar tim, a onda su stigle jako dobre ponude za naše igračice. Njihovim odlaskom, koji je bio samo mjesec dana pred odlazak na pripreme za novu sezonu i Ligu šampiona, našli smo se u veoma zahtjevnoj situaciji. Imali smo vrlo malo vremena da pokušamo nadomjestiti kvalitet, što je jako teško, ali smo se fokusirali na naš mladi tim, na naše mlade igračice koje su već igrale sa našim starijim i iskusnijim igračicama. One su pokazale da svojim kvalitetom mogu odgovoriti zahtjevima Premijer Lige, jer su zaista jako dobre. Sigurno je da smo uz iskustvo kapitenke i starijih igračica uspjeli da nadomjestimo ono što nam je trebalo za Premijer Ligu i ovu polusezonu.

Često potenciramo djevojke koje su 2004., 2005., i 2006. godište. Međutim, tu su i djevojke 2000., 2001. godište. Kako su one preuzele odgovorniju ulogu u ekipi s obzirom da su sada one u prvom planu?

SH: Tačno je da se meni kao trenerici sada potpuno promijenio način rada. Imamo mlađe igračice koje imaju manje znanja i iskustva, ali mi je ova polusezona i svaka pobjeda s njima bila jako draga. Možda jedna od najdražih zato što su upravo one to napravile. Po prvi put su veću odgovornost preuzele mlade igračice. Dobijale su veću minutažu u važnim utakmicama, a iako su igrale pod pritiskom, pokazale su da se radi o kvalitetnim igračicama. Drago mi je da su one prihvatile tu odgovornost, da su shvatile da nose teret najboljeg tima u državi i da smo svi fokusirani na dvadesetu titulu. Sa svojim stručnim štabom sam uspjela da im kažem šta očekujemo od njih i da one to mogu. Bilo je također jako bitno šta radi naša kapitenka, Alisa Spahić, jer ona njih okuplja oko sebe. U ovom momentu imamo i Amiru Spahić, Nikolinu Dijaković te Amelu Kršo, koja i dalje dominira. Uspjeli smo sastaviti jedan mladi tim.

Na početku sezone naš mladi tim imao je veliki izazov- Ligu Prvaka. Kako su izgledale te utakmice Lige prvaka iz Vašeg ugla?

SH: Kad vas krene, kad tim počne da se mijenja, onda se dešavaju neke nepredviđene situacije, a mi nemamo vremena da se prilagodimo. Odlučili smo da igramo sa našim mladim timom.  Povrijedila nam se standardna Azra Hamzić bez koje smo čitavu polusezonu. Kristina Tanasković je odlična mlada igračica, što me raduje, jer je 2002. godište, bivša je U-19 reprezentativka Srbije i pokazala je kvalitet i nadomjestila je igru u napadu. Znali smo da će UEFA Liga prvaka biti prevelik zalogaj u ovim okolnostima, a to se u evropskim utakmicama i pokazalo. Nismo mogli računati na Maju Jelčić koja je bila povrijeđena, nismo mogli računati na Gloriju Slišković koja je u tom trenutku bila pozitivna na COVID-19. Imali smo vrlo malo igračica na raspolaganju, ali Liga šampiona je pokazala povratak Alme Kamerić na teren, koja je odlično odigrala u tim utakmica. Spomenut ću još neke igračice. To su naše bivše igračice koje su „uletjele“ da spase tim. Aida Džemidžić je igrala. Nismo računali da će one morati da preuzimaju tu odgovornost, ali to je sve zbog smanjenog igračkog kadra sa kojim smo planirali igrati. Našim mladim igračicama ne možemo tražiti rezultat. Znala sam da ga nećemo ostvariti u ovoj sezoni UEFA Lige prvaka jer njima fali to iskustvo.

Da li je period u augustu, tih par utakmica Lige Prvaka, zaista toliko značajno za razvoj igračica. Kako Vi na to gledate sa trenerskog aspekta?

SH: Naravno da im znači. One se tu najviše razvijaju. Žao mi je što ne možemo da imamo stabilan tim, da ulažemo u njega, da nemamo odlaske. Nadam se da će Premijer liga BiH vremenom jačati, da ćemo se svi u državi potruditi da se dostigne kvalitetan nivo, da nam igračice dolaze u našu ligu. Ako ne igrate bolje međunarodne utakmice, vi se sigurno ne možete razvijati, a da biste igrali te utakmice morate imati talenat i kvalitet. Naše mlade igračice su u prednosti jer upravo one igraju te utakmice. Zato je jako bitno dati im prostor i priliku dok su mlade.

Nakon Lige Prvaka, počela je nova premijerligaška sezona i čini se da nije bilo puno problema. 11 utakmica, 11 pobjeda, gol razlika 50+. Da li zaista bilo tako jednostavno?

SH: Ne, nije bilo tako jednostavno. Kod nas sve izgleda jednostavno i čini mi se da nas ponekad ljudi olako shvataju i rezultatu pripisuju slaboj konkurenciji. To nije tačno. Kada imate dobar i stručan plan i kada svaki dan radite na terenu, pogotovo sada kada imate novi tim, morate da posvetite mnogo više pažnje njihovom razvoju kroz treninge da bi na utakmicama ušle u taj stil igre. Naša sreća je to što smo planski radili, što su naši najmlađi talenti Maja Jelčić, Marija Ana Milinković i Gloria Slišković mogle krenuti sa svojim ozbiljnim razvojim putem tako što su igrale uz starije iskusne igračice. To je nešto što mi radimo strateški. Svake godine nove mlade igračice uvodimo u tim kako bi se one što prije navikle da preuzmu odgovornost kada za to dođe vrijeme i da budu spremne na ostvarenje naših ciljeva. A naš svaki cilje je pobjeda. One su znale da mi moramo pobijediti i drago mi je da su imale motiv i želju za pobjedom, jer biti na pragu dvadesete titule i motivisati ekipu za svaku utakmicu ispočetka je teško, ali mi to uspijevamo.

Nakon polusezone, nakon što ste pola godine radili sa ovim sastavom, koliko ste zadovoljni sa njihovim odnosom prema radu?

SH: Najveći „prostor“ za napredak je taj što su mlade. To je naš najveći dobitak, to je bogatstvo. U svim segmentima mogu da se razvijaju i ono što je naša obaveza jeste da im pružimo sav taj razvoj  kroz Premijer Ligu i dobre prijateljske utakmice, dobar trenažni proces, odnosno da im omogućimo sve ono što je neophodno na njihovom putu. Ako želimo da dođemo do naših ciljeva na evropskim utakmicama, mi moramo da pokušamo da dovedemo kvalitetnije i iskusnije igračice. Moram spomenuti da nam je kapitenka Alisa Spahić svojom igrom mnogo pomogla. Alisa mi istovremeno pomaže u mom trenerskom poslu zajedno sa trenerom Ibrahimovićem. Iako je planirala prestati aktivno igrati, znali smo da nam je njen kvalitet itekako neophodan u UEFA Ligi prvaka. Kada spojite iskustvo i mladost, to je jedina formula za uspjeh, a mi smo to morali uraditi.

Nakon polusezone uslijedila je zimska pauza. Kako će ona izgledati za SFK 2000 Sarajevo?

SH:Igračice su već na pauzi. Ova godina je zaista bila teška.  Bilo je mnogo obaveza i promjena. Naše igračice su također i reprezentativke pa su bile opterećene do polovine decembra i ovo će svima dobro doći da se osvježimo te ako ima opterećenja, mentalnog ili fizičkog, da se sanira. U drugoj polovini januara planiramo da uradimo sve ono što je potrebno pred početak rada. Uradit ćemo testiranje pred pripreme za početak polusezone. Tu su i kampovi u nacionalnim timovima, zatim prijateljske utakmice u februaru. Igračice trenutno rade po individualnim planovima u saradnji sa kondicionom trenericom.

Da li ćete u zimskom periodu dodatno raditi na selekciji igračica. Hoće li biti promjena u kadru?

SH: Zimski prelazni rok nije naš fokus osim u posebnim slučajevima. Razvojni plan tima uvijek pravimo dugoročno, a to podrazumijeva izgradnju tima tokom kompletne sezone, a koju kruniše UEFA Liga prvaka. Nekada ne možete utjecati na neke situacije. Mi smo imali igračice koje su izrazile želju da dođu kod nas i nisu uspjele odgovoriti zahtjevima. Teško je, ne može svako ni igrati u SFK. Nisu pronašle sebe, a ni ja nisam zadovoljna onim što su one pokazale, tako da sada imamo potrebu da u narednom prelaznom roku pokušamo vratiti neke naše igračice koje su bile tu, a vrlo su kvalitetne i iskusne. Kada pričamo o mladim igračicama, u ovom momentu ih imamo dovoljno i u njih treba ulagati. Do mjeseca juna, odnosno za sljedeću Ligu Šampiona imamo plan i na pragu smo da ga ostvarimo.

Da li ima novih talenata u Školi fudbala za djevojčice i da li kucaju na vrata prvog tima?

SH: To nas najviše motiviše i raduje jer naša djeca U12 kategorije koja igraju sa dječacima pokazuju izuzetan talenat. Pričamo o par odličnih igračica, koje uz U15 i U17 već igraju. SFK 2000 Sarajevo ima novi četverogodišnji strateški plan koji podrazumijeva i formiranje akademij. Mi već imamo poseban rad za talentovane igračice koje imaju dodatne treninge po posebnom programu i tako vodimo računa da ih osposobimo za seniorski tim. Uvijek smo imali isti cilj, a on će ostati i u budućnosti isti: naša baza za budućnost će biti igračice iz Škole fudbala.

Rezultati SFK u ženskom fudbalu su itekako primijećeni. SFK je poznat po tome što stvara reprezentativke, što stvara kvalitetne igračice. Koliko će teško biti sve te mlade i talentovan igračice zadržati na kraju sezone?

SH: Rezultati govore da reprezentacija stagnira, a u fudbalu ne možete stagnirati, možete samo padati ukoliko ne pravite pozitivne promjene, ukoliko ne ulažete više i ne idete naprijed. Jako je bitno da naša liga bude kvalitetnija. Ne može SFK sam utjecati na to da liga ojača, ali ono što SFK može da uradi jeste da svojim radom i kvalitetom zadrži mlade igračice, ali i da nam dođu nove, dobre igračice. U tom nastojanju i nama i klubovima regiona najviše može pomoći Regionalna liga. Mi smo na početku procesa, već se u julu 2021.godine održao prvi Regionalni turnir na kojem su učestvovale i prvakinje Srbije, Hrvatske i Crne Gore,a vjerujem da će se ovaj projekat u narednim godinama još više razviti. Naš trenutni cilj jeste zadržati sve naše mlade igračice jer znamo da su one tražene. Sada dolazi prelazni rok,a ponude koje stižu su pokazale da nisu u pitanju obični klubovi, što govori o kvalitetu naših igračica i o kvalitetu našeg rada. Trudimo se da im ovdje obezbjedimo sve što treba, da sa nama prođu taj razvojni put, pa kada odu u bolje evropske klubove pokažu svoj maksimalni potencijal.

I za kraj, SFK je također doživio promjene u upravljačkoj strukturi kada je gospodin Mirvić došao na čelo FK Sarajeva. Kako gledate na saradnju sa FK Sarajevom u novoj eri saradnje i u odnosima sa novim vlasnikom?

SH: Najveći uspjeh smo napravile 2016. godine kada smo igrali sa Rossiyankom, kada nas je dijelila minuta od osmine finala UEFA Lige prvaka. Taj rezultat nije došao tek tako. Radilo se četiri godine na stvaranju tog uspješnog tima. Da smo tada imali mogućnost dodatno uložiti u tu generaciju, sigurno bismo danas bili velik i stabilan evropski tim. Međutim, desilo se i da sam FK Sarajevo nije išao u tom pravcu, da ni finansijski ni strateški klub nije mogao da raste. Iako je osvajao titule, nije mogao da nas podrži, da prepozna da smo mi već tada bili jako dobri i da tu nije trebalo puno ulagati za još veći uspjeh. Došli smo u situaciju da ponovo stvaramo novu generaciju i baš sam razmišljala šta raditi u naredne četiri godine. Tada se pojavio gospodin Mirvić koji je prepoznao ko smo mi, šta želimo da radimo i šta smo uradili u prošlosti. Nije bitan novac koje vam neko želi dati, bitno je da neko prepozna i podrži vašu priču. Njegovom timu smo prezentovali naš strateški plan i bili su oduševljeni načinom na koji mi to radimo. Ono što je važno jeste da smo i mi vrlo važna komponenta u FK Sarajevu. Na nas se konačno gleda kao na tim koji se treba podržati i dati mu mogućnost da radi. Sada smo na novom strateškom putu uz pomoć investitora i novih ljudi koji rade na planu u kojem smo i mi dio tima. Ponosni smo što smo uključeni i što nas gledaju drugačije, a to će se na kraju i odraziti na naše igračice jer će imati mnogo bolje uslove i osjetiti stabilnost. Ostvarićemo ono što smo htjele te 2016. godine. Žao mi je zbog četiri godine koje smo izgubile, ali sada ćemo ih nadoknaditi. Na dobrom smo putu. Imamo dobar mladi tim, koji će uz iskusne igračice i naravno uz veliku podršku FK Sarajevo, navijača kluba i gosp. Mirvića ponovo pozicionirati Bordo porodicu u evropski vrh.