Zvanična stranica FK Sarajevo
 
FK Sarajevo logo
77 GODINA BORDO KLUBA - FK SARAJEVO SLAVI ROĐENDAN
Vijesti

77 GODINA BORDO KLUBA - FK SARAJEVO SLAVI ROĐENDAN

24.10.2023 u 07:00h

Na današnji dan, 24. oktobra 1946. godine, osnovan je Fudbalski klub Sarajevo. Bilo je to u dvorani Fiskulturnog doma u Sarajevu. Spojili su se Udarnik i Sloboda, te je došlo do formiranja tadašnjeg Tropeda koji netom poslije mijenja ime u Sarajevo. Ime „Sarajevo“ predložio je novinar i tadašnji urednik Oslobođenja, Mirko Ostojić. Svoje prve službene utakmice Sarajevo je odigralo u sezoni 1946/1947., a bordo ekipa stigla je do trećeg mjesta u jugoslovenskom kupu.  

Bilo je to rođenje najvećeg kluba u Bosni i Hercegovini.

Zadnji put Sarajevo je u drugoj ligi igralo u sezoni 1957/1958., što ga čini najstarijim prvoligašem u Bosni i Hercegovini. Period koji dolazi poslije donosi Sarajevu velikog Asima Ferhatovića Haseta. Hase u periodu od 16 sezona u bordo dresu postaje najbolji strijelac kluba svih vremena, što je ostao i do današnjeg dana. U sezoni kada je Hasetova karijera naglo prekinuta Sarajevo Bosni i Hercegovini poklanja prvu titulu u Jugoslaviji i tako bilježi do tada najveći uspjeh bosansko-hercegovačkog fudbala. 

U svojoj historiji Fudbalski klub Sarajevo osvojio je dvije titule prvaka SFRJ, te pet titula Premijer lige Bosne i Hercegovine uz osvojenih sedam kupova Bosne i Hercegovine, te jedan Superkup Bosne i Hercegovine.

Igrač sa najviše nastupa u dresu FK Sarajevo je Ibrahim Biogradlić (379), dok je igrač s najviše postignutih pogodaka Asim Ferhatović Hase (100).

Sretan ti rođendan voljeni klube!