Zvanična stranica FK Sarajevo
 
FK Sarajevo logo
Bosansko-Češka saradnja u razvoju mladih fudbalera
Vijesti

Bosansko-Češka saradnja u razvoju mladih fudbalera

21.06.2021 u 17:00h

Predsjednik Upravnog odbora FK Sarajevo, Damir Kasum, sastao se danas sa direktorom odjeljenja Elitna omladina Fudbalske asocijacije Republike Češke (FAČR), Karelom Poborskym u sjedištu FAČR u Pragu. Tema sastanka je bila razvoj fudbalskih akademija i elitnih fudbalera na području Češke i Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Kasum je upoznao gospodina Poborskog sa trenutnim stanjem i planovima razvoja Akademije FK Sarajevo, te je prezentova ideju da se Akademija FK Sarajevo uveže i uspostavi saradnju sa fudbalskim akademijama u Republici Češkoj. 

Gospodin Poborsky je prihvatio predloženu ideju i obećao je da će pomoći u uspostavljanju saradnje. Istovremeno je naglasio da je razvoj mladih fudbalera neophodan za uspjeh svakog fudbalskog kluba i nacionalnih reprezentacija. Češki klubovi su u prošlosti ustupili od ovog puta što se pokazalo kao značajna greška. Fokus na češke mlade fudbalere je vraćen tek u nekoliko prethodnih godina što već sada stvara pozitivne rezultate u klupskom i reprezentativnom fudbalu. 

Karel Poborsky je inače bivši češki reprezentativac, srebreni medaljista sa Evropskog prvenstva 1996. godine i bronzani 2004. godine. Bivši je igrač Manchester Uniteda, Benfice Lisabon, Lazia Rim, Slavije i Sparte iz Praga. Globalnu slavu je stakao svojim fenomenalnim golom u četvrtfinalu evropskog prvenstva 1996. godine protiv Portugala, koji možete pogledati klikom na LINK.