Zvanična stranica FK Sarajevo
 
FK Sarajevo logo
ČATAKOVIĆ JOŠ JEDNOM IGRAČ ODLUKE
Vijesti

ČATAKOVIĆ JOŠ JEDNOM IGRAČ ODLUKE

11.05.2024 u 10:00h

U večerašnjem susretu sa ekipom Zvijezde 09, bordo tim je tražio priliku da eventualnom pobjedom i matematički osigura plasman u Evropu, što je na kraju uspio ostvariti.

Sarajevo je krenulo ofanzivno od samog starta, a prvi je zaprijetio Nemanja Anđušić već u prvoj minuti susreta, ali njegov udarac sa dvadesetak metara odlazi pored gola. Pokušao je nešto kasnije i Mirza Mustafić, sa slične pozicije, ali je gostujući golman Damjanović uz dosta muke zaustavio njegov pokušaj. Gosti su s druge strane zaprijetili prvo preko Salimana, koji izlazi sam pred Dejan Iliev, koji brani njegov pokušaj, da bi u 15. minuti stigli do vodstva. Nakon udarca Karaklajića, lopta je došla do Vukoje čiji šut u vlastitu mrežu skreće Miomir Đuričković. Treba istaći, da je ovom golu prethodila ofsajd pozicija koju je pomoćni sudija Nanić previdio.

Najbolju priliku u prvom poluvremenu, bordo tim je imao u 29. minuti kada je Ajdin Hasić izašao sam pred golmana Damjanovića, koji brani njegov pokušaj. Do odlaska na odmor, Sarajevo je imalo još dvije prilike, preko Hasića i Mustafića, ali je rezultat ostao nepromijenjen.

U pauzi između dva poluvremena, trener Simon Rožman je na teren poslao Francisa Kyeremeha koji je unio živost u redove bordo tima, a prvu priliku za Sarajevo imao je Hamza Čataković, čiji udarac slabijom desnom nogom sa desetak metara odlazi pored gola gostiju. Konačno, u 57. minuti, bordo tim je stigao do izjednačenja. Hasić je sjajnim centaršutem pronašao Čatakovića koji sa pet metara pogađa za 1:1. Nekoliko minuta kasnije, u sličnoj prilici je bio i Amar Beganović, nakon centaršuta Kyermeha, ali je iskosa sa pet metara šutirao pored gola.

U 63. minuti, još jednom je zablistao Čataković. Njega je nakon prodora po desnoj strani uposlio Beganović, a najbolji strijelac bordo tima je u svom stilu najprije primio loptu, a potom preciznim udarcem sa desetak metara poslao loptu u mrežu Damjanovića za 2:1. Nekoliko minuta kasnije, Čataković je imao priliku i da dođe do svog drugog het-trika u sezoni, kada je nakon pasa Kyeremeha izašao sam pred Damjanovića, koji nogom uspijeva zaustaviti njegov udarac.

Do kraja meča, bordo tim je još dva puta zaprijetio preko Kyeremeha, ali je rezultat ostao nepromijenjen. Ovom pobjedom, bordo tim je i matematički osigurao plasman na prve četiri pozicije, što će mu donijeti plasman u UEFA Konferencijsku ligu naredne sezone.

Izvor: bordovremeplov.ba