Zvanična stranica FK Sarajevo
 
FK Sarajevo logo
FAZLAGIĆ, MUZUROVIĆ I MAGLAJLIĆ OTKRILI PLOČU GDJE JE NASTAO FK „SARAJEVO“
Vijesti

FAZLAGIĆ, MUZUROVIĆ I MAGLAJLIĆ OTKRILI PLOČU GDJE JE NASTAO FK „SARAJEVO“

24.10.2021 u 13:30h

Na današnji dan, 24. oktobra 1946. godine u velikoj dvorani Fiskulturnog doma u Sarajevu (popularni “FIS”), došlo je do spajanja Omladinskog sportskog društva “Sloboda” i Radničkog sportskog društva “Udarnik” u novo društvo, zvanično nazvano Sportsko društvo “Torpedo”, koje je naredne godine dobilo ime koje nosi i danas – Fudbalski klub Sarajevo. Tim povodom danas je na zgradi FIS-a otkrivena spomen ploča kako bi se trajno označilo mjesto koje obilježava početak Kluba i njegove slave historije. Spomen ploču otkrili su Fuad Muzurović, Mirsad Fazlagić, te predstavnik porodice Maglajlić.

„Velika mi je čast i zadovoljstvo da otkrijem spomen ploču Fudbalskog kluba Sarajevo, giganta sa ovih prostora u čast 75 godina postojanja“, istakao je kapiten prve šampionske generacije FK Sarajevo, Mirsad Fazlagić. Podsjetio je da je FK Sarajevo za svojih 75 godina postojanja imao izvanredne sportiste, pojedince i organizaciju i kao takav izrastao u diva Bosne i Hercegovine. „Prošli smo kroz mnoge nedaće i poteškoće, ali uvijek smo nalazili pravi način i ljude za prevazilaženje teških momenata i situacija. To je jedini klub koji je u ratnom periodu nastavio sa svojim aktivnostima i koji je sa svojim razmišljanjem unaprijed radio na promociji ovog grada i države“, istakao je Fazlagić, koji je imao i posebnu poruku za većinske vlasnike Kluba Vincenta Tana i Ismira Mirvića koji je prisustvovao ovoj ceremoniji.

„Posebno bih da se zahvalim gospodinu Vincentu Tanu koji je vratio Fudbalski klub Sarajevo na puteve stare slave i na tron bh. fudbala, te da poželim svu sreću našem Ismiru Mirviću koji će nadam se učiniti da ovaj klub opet bude jedan od najjačih u regionu“, rekao je za kraj bivši kapiten Sarajeva i reprezentacije Jugoslavije.

Prije same ceremonije ispred prostorija FIS-a, predstavnici kluba, na čelu sa članovima Upravnog odbora posjetili su mezarja i groblja na kojima su sahranjene legende i navijači Fudbalskog kluba Sarajevo.