Zvanična stranica FK Sarajevo
 
FK Sarajevo logo
FINANSIJSKI IZVJEŠTAJ ZA 2022. GODINU
Vijesti

FINANSIJSKI IZVJEŠTAJ ZA 2022. GODINU

17.05.2023 u 11:44h

Poštovani navijači i simpatizeri FK Sarajevo,

U nastavku vam dostavljam kratko pismo s komentarima o ključnim promjenama u poslovanju Kluba u 2022. godini.

Fokus uprave i menadžmenta u prethodnoj godini je bio na restrukturiranju i stabilizaciji Kluba. Kroz sve izvršene aktivnosti uspjeli smo postaviti zdrave temelje za budući rast i razvoj.

Na prihodovnoj strani, najznačajnije povećanje je ostvareno po osnovu prihoda od transfera igrača, što je u poređenju sa 2021. veće za 1,3 miliona KM. Rast prihoda u odnosu na 2021. imale su i stavke prihodi od članarina, prihodi iz budžeta, marketinški prihodi, prihodi od ulaznica, prodaje robe i slično.

Najznačajnije smanjenje prihoda desilo se unutar kategorije Ostalih prihoda, tako da su prihodi od otpisanih obaveza u odnosu na 2021. manji za 1,6 miliona KM (odnosi se na otpis pozajmica prijašnjeg većinskog vlasnika glasačkih prava) te smanjeni prihodi od TV prava i prihodi od UEFA-e obzirom da u sezoni 2021/2022  ekipa nije izborila učešće u evropskim takmičenjima.

Najveća optimizacija troškova je zabilježena na trošku plaća zbog izvršenog restrukturiranja Kluba i smanjenja broja zaposlenih kao i uvođenja sistema ograničenja visine plata igrača i stručnog štaba, a sve u svrhu rasterećenja klupskog budžeta i procesa stabilizacije. Najveće povećanje se desilo u okviru kategorije Ostalih rahoda, koji su za cca 1 milion KM veći u odnosu na 2021. Tu spadaju rashodi po osnovu otpisa nenaplativih i zastarjelih potraživanja, troškovi transfera igrača i posrednika igrača, troškovi domaćih takmičenja i slično.

Klub će i u narednom periodu raditi na efikasnoj kontroli i praćenju troškova, kako bi obezbjedili najbolje uslove za dugoročnu stabilizaciju.

Usljed rekonstrukcije terena na stadionu Asim Ferhatović-Hase Koševo, domaće utakmice su od početka tekuće sezone odigravane na više lokacija, što je uticalo na povećanje troškova organizacije utakmica i smanjenje prihoda od ulaznica.

Klub je u toku 2021. godine sa Poreznom upravom FBiH potpisao Sporazum o odgođenom plaćanju poreznih obaveza iz ranijeg perioda na period od 36 mjeseci i redovno izmiruje sve dospjele rate po navedenom Sporazumu, kao i tekuće obaveze.

U prvom kvartalu 2023. godine smo ostvarili zacrtani finansijski plan i očekujemo da ćemo kroz sve aktivnosti na povećanju prihoda i smanjenju troškova ostvariti značajno bolju EBITDA u poslovanju kluba.

Proces restrukturiranja i kratkoročne stabilizacije je iza nas i Klub će sada biti isključivo fokusiran na ostvarenje dobrih sportskih rezultata, kvalitetne izlazne transfere, razvoj Akademije i investicije u trening kamp kao i poboljšanje komercijalnih prihoda.

S poštovanjem,

Ajla Alimanović

Direktorica FK Sarajevo

 

Finansijski izvještaj je javno dostupan i može se vidjeti na ovom linku.