Zvanična stranica FK Sarajevo
 
FK Sarajevo logo
Na današnji dan prije 49 godina, FK Sarajevo postao je prvak Jugoslavije
Vijesti

Na današnji dan prije 49 godina, FK Sarajevo postao je prvak Jugoslavije

02.07.2016 u 10:37h

Na današnji dan prije 49 godina, Fudbalski klub Sarajevo postao je prvak Jugoslavije u fudbalu. Tog 2. jula 1967. godine, bordo tim je savladao Čelik rezultatom 5:2 i osvojio titulu. Bio je to prvi naslov za Sarajevo, ali ujedno i prva titula jednog tima iz BiH u ligi Jugoslavije. Presudna utakmica je odigrana u pretposljednjem kolu na Maksimiru. Izabranici Miroslava Brozovića su uspjeli ostati neporaženi kod glavnog konkurenta Dinama. Rezultat je glasio 0:0. Nakon što je sudija odsvirao kraj, uslijedilo je veliko slavlje na terenu. Razlog slavlja bila je činjenica da FK Sarajevo bježi dva boda ekipi Zagreba, a da je do kraja ostalo još samo jedno kolo.

U posljednjem kolu FK Sarajevo ugostio je na svom terenu ekipu Čelika iz Zenice. Zeničani su već prije posljednjeg kola ispali iz lige, ali su bili motivisani da bar malo poprave dojam loše sezone. Na stadionu Koševo došlo je više od 30.000 hiljada gledalaca. Odlično prvo poluvrijeme je završeno rezultatom 4:2 u korist FK Sarajevo. U nastavku utakmice rezultatska prednost se povećala na 5:2 što je ujedno i krajnji rezultat ove utakmice.

Pobjeda nad Čelikom obezbijedila je definitivno titulu prvaka Jugoslavije FK Sarajevo. Titula je i više nego zaslužena, jer je bordo tim, od 30 kola, 25 proveo na vrhu.  Tog 2. jula, prije 49 godina, glavni grad Bosne i Hercegvoine slavio je prvaka Jugoslavije, Fudbalski klub Sarajevo.

Dres Sarajeva u toj sezoni nosili su: Ibrahim Sirćo, Mirsad Fazlagić, Fuad Muzurović, Sead Jasenković, Milenko Bajić, Fahrudin Prljača, Boško Prodanović, Sreten Šiljkut, Vahidin Musemić, Stjepan Blažević, Boško Antić, Dragan Vujanović, Boro Beatović, Anton Mandić, Sreten Dilberović, Osman Maglajlija, Miodrag Makić, Asim Ferhatović (odigrao pet utakmica), Svetozar Vujović i Refik Muftić.  Prvi šef sruke bio je Miroslav Brozović, pomoćnik Franjo Lovrić, dok je Ibro Biogradlić bio tehnički rukovodilac.