Zvanična stranica FK Sarajevo
 
FK Sarajevo logo
Na današnji dan ubijen je Želimir Vidović Keli
Vijesti

Na današnji dan ubijen je Želimir Vidović Keli

17.05.2020 u 12:15h

Danas se navršava 28 godina od kada je ubijen Želimir Vidović Keli, legenda FK Sarajevo i heroj grada Sarajeva.

Bio je jedna od najvećih legendi, kako u sportskom, tako i u ljudskom smislu. Život je izgubio u humanoj misiji prebacujući ranjenike iz sarajevskog naselja Dobrinja prema bolnici Koševo.

Popularni Keli, rođen je 17. novembra 1953. godine u Sarajevu. Na Koševo je stigao u ljeto 1974. godine, a debitovao je 14. augusta u utakmici protiv ilidžanskog Igmana. Narednih devet godina sa dosta uspjeha nastupao je za naš klub. Želimir Vidović Keli je za FK Sarajevo upisao 241 nastup i postigao 14 golova.

Rat je dočekao u svom Sarajevu, hrabro pomažući u odbrani voljenog grada. Nažalost 17. maja 1992. nakon uspješno izvršene akcije prebacivanja ranjenika sa Dobrinje u bolnicu Koševo, Keli odlučuje da se vrati nazad na Dobrinju. Kola hitne pomoći kojima je upravljao Keli zaustavljena su na kontrolnom punktu, a njemu se od tada gubi svaki trag.

Posmrtni ostaci pronađeni su četiri godine kasnije na Stupu. Jedna od najvećih legendi, kako u sportskom, tako i u ljudskom smislu, kojeg su grad i klub Sarajevo ikad imale pokopan je 4. juna 2004. godine na groblju Bare zajedno sa dresom voljenog kluba.

Jedna ulica na Dobrinji nosi njegovo ime, a FK Dobrinja svake godine organizuje nogometni turnir u čast Želimiru Vidoviću Keliju, a po njegovom imenu zove se i teren u TC Butmir.

.