Zvanična stranica FK Sarajevo
 
FK Sarajevo logo
Nijaz Memić dobitnik nagrade "Želimir Vidović - Keli"
Vijesti

Nijaz Memić dobitnik nagrade "Želimir Vidović - Keli"

26.10.2020 u 09:30h

Nijaz Memić dobitnik je nagrade "Želimir Vidović Keli" povodom 74. rođendana FK Sarajevo. Riječ je o čovjeku koji je osnivač prvog Ski kluba za osobe sa invaliditetom.

U okviru ovog projekta omogućeno je da djeca s ograničenim fizičkim mogućnostima provedu dio školskog raspusta na olimpijskim planinama i nauče svoje prve skijaške korake. Ovo je prvi ovakav projekt realiziran u Bosni i Hercegovini, a koncipiran je prema ideji prvog predstavnika BiH na zimskim paraolimpijskim igrama Nijaza Memića. Pomenuta škola skijanja pokrenuta je u saradnji sa Plivačkim klubom Spid i trenerom Kapom, a pohađalo je 15 djece iz tri kantona. 

Nijaz Memić je i sam osoba sa invaliditetom, prvi predstavnik BiH na zimskim paraolimpijskim igrama u istoriji, jedini je instruktor skijanja bez noge u BiH. Memić je u svijet zimskih sportova uveo je desetine djece sa najtežim oblicima invaliditeta direktno utičuči na njihovu inkluziju u društvo kroz sportske aktivnosti, a prošle godine po prvi put u istoriji BiH prvim skijaškim koracima naučio je dječaka od trinaest godina, koji je potpuno slijep. Uporedo sa sporskim  aktivnostima promociju aktivnosti djece sa invaliditetom radi i kroz emisiju “SportusParalimpicus” koje se emituje jednom mjesečno na radiju Bosne i Hercegovine.

Memiću je na jučerašnjoj utakmici nagradu uručila generalna direktorica FK Sarajevo, Sabrina Buljubašić.