Zvanična stranica FK Sarajevo
 
FK Sarajevo logo
Odluka o novom konceptu strateškog upravljanja FK Sarajevo na predstojećoj Skupštini kluba
Vijesti

Odluka o novom konceptu strateškog upravljanja FK Sarajevo na predstojećoj Skupštini kluba

25.03.2016 u 16:20h

Članovi Upravnog odbora, Nadzornog odbora i rukovodstva Skupštine Fudbalskog kluba Sarajevo održali su sastanak povodom posljednjih dešavanja u i oko FK Sarajevo. S ciljem informiranja javnosti i navijača Fudbalskog kluba Sarajevo, rukovodeći organi kluba ovim putem žele istaći da su 2015. godinu obilježili izuzetno uspješni poslovni i sportski rezultati, gdje su prvotimci osvojili naslov prvaka države nakon sedam godina, juniori osvojili kup, a kadeti i pioniri ponovili uspjeh prvotimaca osvojivši državno ligaško takmičenje u svojoj kategoriji. FK Sarajevo je prošlu  poslovnu godinu (2015.) završio sa pozitivnim finansijskim rezultatom i ostvarenom dobiti, prvi put nakon niza godina, čime klub nastavlja sa zdravim, uspješnim i profesionalnim poslovanjem. U pomenutoj godini, Fudbalski klub Sarajevo uspješno je realizovao i najveći transfer u historiji bosanskohercegovačke Premijer lige,  prodajom “A” reprezentativca Gojka Cimirota u grčki PAOK. U prethodnoj sezoni 2013/14, klub je sjajnim nastupima osvojio i peti trofej osvajača Kupa BiH, te na jedan izvrstan način reprezentovao Klub, našu državu i grad Sarajevo na internacionalnim utakmicama plasiravši se u play-off UEFA Evropske lige.

U sklopu redovnih aktivnosti kluba, u završnoj fazi je izrada petogodišnjeg plan razvoja Fudbalskog kluba Sarajevo, a uporedo s tim se razrađuje i petogodišnji razvojni plan Akademije FK Sarajevo, čijih je pet polaznika uzrasta do 17 godina (Hadžić, Resić, Mehuljić, Sadiku i Veladžić) odigralo ključnu ulogu u historijskom plasmanu kadetske reprezentacije Bosne i Hercegovine na Evropsko prvenstvo koje će se u maju održati u Azerbejdžanu.

Također, na predstojećoj redovnoj sjednici Skupštine Fudbalskog kluba Sarajevo bit će razmatran i novi koncept upravljanja klubom, s ciljem povećanja efikasnosti rada klupskih struktura, a u skladu sa korporativnim principima upravljanja, sa posebnim akcentom na definisanju sportskog odjela u svim njegovim segmentima o čemu će konačnu odluku donijeti Skupština, kao najviši organ Kluba.

Preduvjeti za uspješno poslovanje kluba uspostavljeni su u ranijim godinama, kada su strukture kluba u 2011. godini, poslije višemjesečnih analiza donijele odluku o izradi novih, internih akata Kluba, kada je izrađen investiciono orijentiran Statut, koji je ubrzo poslije dobio saglasnost od nadležnog Ministarstva pravde. Uz kvalitetan biznis plan rukovodstvo kluba je, podsjećamo, uspjelo pronaći prominentnog investitora, usprkos tome što niko od domaćih fizičkih i pravnih lica, nije želio podržati projekat ozdravljenja i spašavanja Fudbalskog kluba Sarajevo. 

Zahvaljujući tome, FK Sarajevo je isplatio sva svoja dugovanja, klupski računi su deblokirani, a uz dodatni angažman predstavnici kluba su učestvovati u izradi Zakona o otpisu  i reprogramiranju dugova u Federaciji Bosne i Hercegovine, kojim je klub za 12 kalendarskih mjeseci uštedio blizu 2 miliona KM, a za to vrijeme u državni budžet uplativši novčani iznos veći od 2 miliona KM.

Također treba napomenuti da klub u svojoj 69-godišnjoj historiji nije imao niti jedan kvadratni metar u svom vlasništvu, a danas naš Klub raspolaže sa blizu 70.000 m2 zemljišta na kojem je okončana prva faza izgradnje Trening centra, koje je obuhvatilo sređivanje infrastrukture, postavljanje reflektora, izradu terena sa umjetnom travom sa FIFA certifikatom za kvalitet, te dva travnata terena, na kojima su prvotimci Sarajeva odradili već nekoliko treninga.  Trening centar FK Sarajevo predstavlja dom za naše prvotimce, polaznike Akademije, te igračice SFK 2000 Sarajevo, a trenutno su u toku pripreme arhitektonske dokumentacije za izgradnju 2. faze trening centra, investicije koja se procjenjuje na oko 2 miliona KM.

Fudbalski klub Sarajevo poziva sve one kojima je bordo boja blizu srca da pomognemo našim prvotimcima kako bi ostvarili što bolji rezultat u nadolazećim utakmicama, koji u ovom trenutku predstavlja sigurni izlazak u evropsko takmičenje. Klubu, našim prvotimcima i stručnom štabu su najpotrebniji mir, stabilnosti i podrška, koja vjerujemo, neće izostati.


HIFA-HD (1)