Zvanična stranica FK Sarajevo
 
FK Sarajevo logo
PENALI ODLUČILI POBJEDNIKA KUPA BIH
Vijesti

PENALI ODLUČILI POBJEDNIKA KUPA BIH

19.05.2022 u 22:00h

U fenomenalnom ambijentu pred oko 10 hiljada gledalaca na stadionu Bilino Polje u Zenici odigrana je utakmica finala Kupa Bosne i Hercegovine za sezonu 2021/22 između FK Sarajevo i FK Velež. Meč je u regularnom toku okončan rezultatom 0:0, a nakon penal serije slavila je ekipa iz Mostara ukupnim rezultatom 4:3.

Sarajevo je bilo mnogo bolji rival od početka utakmice i propustilo nekoliko sjajnih prilika. Već u prve 4 minute Sarajevo je imalo dvije sjajne šanse preko Kapića i Hebibovića. Unutar prvih 20 minuta naš tim je imao i odličnu priliku preko Nihada Mujakića čiji je udarac odbranio golman Veleža, Marko Jovičić. U 32. minuti Sarajevo je iz jednog napada propustilo u tri navrata postići pogodak, šutirali su redom Kapić, Hebibović i Suljić ali nije bilo promjene rezultata. Do kraja poluvremena još jedna dobra prilika za Kapića koji je sa vrha kaznenog prostora šutirao preko gola.

U drugom poluvremenu slabiji tempo igre ali je zabilježeno par prilika na obje strane. Velež je najbolje imao preko Ovčine i Dejanovića na samom kraju utakmice, dok je za Sarajevo najbolju propustio Mersudin Ahmetović čiji je udarac odbranio Jovičić.

U 90. minuti drugi žuti odnosno crveni karton zaradio je Halid Šabanović nakon čega se pristupilo penal seriji. Dizdarević je odbranio jedan penal, a Slaviša Bogdanović dva, pa je tako Velež sa ukupnih 4:3 ostvario pobjedu. Za tim iz Mostara ovo je prvi trofej Kupa BiH u njihovoj historiji.

Finale Kupa Bosne i Hercegovine

Sarajevo - Velež 3:4 nakon penala

Stadion Bilino Polje

Sudija: Irfan Peljto (Sarajevo)

Žuti kartoni:  Dupovac, Đokanović, Lazić, Šećerović (Sarajevo); Zeljković, Pršeš, Zvonić, (Velež)

Crveni kartoni: Šabanović (Sarajevo)

FK Sarajevo: Dizdarević, Šabanović, Lazić, Mujakić (Oremuš 80’), Dupovac, Đokanović (Pidro 81’), Kapić (Šećerović 72’), Varešanović, Hebibović (Bodul 84’), Suljić, Ahmetović (Bagarić 84’)

FK Velež: Jovičić (Bogdanović 91’), Ćosić (Haskić 46’), Zeljković, Zvonić, Radović, Ovčina, Hasanović (Pršeš 75’), Radovac, Anđušić (Vehabović 75’), Džanković (Brandao 62’), Dejanović