Zvanična stranica FK Sarajevo
 
FK Sarajevo logo
POBJEDA NA DERBIJU BOSNE I HERCEGOVINE
Vijesti

POBJEDA NA DERBIJU BOSNE I HERCEGOVINE

29.08.2023 u 11:00h

Bordo tim je slavio treću uzastopnu pobjedu pod vodstvom novog trenera Simona Rožmana i nastavio je uspon ka vrhu tabele.

Sarajevo je sinoć, 28. augusta, ugostilo Velež na Koševu u posljednjem susretu petog kola Premijer lige BiH, a meč je okončan rezultatom 1:0. Od prve minute utakmicu su započeli: Šahiović, Duraković, Aničić, Oliveira (Hasić 64'), Kyeremeh (Čataković 58'), Julardžija, Beganović, Soldo, Avramovski (Vrančić 64'), Buljubašić i Ziljkić (Penaranda 76').

Bordo tim je dobro otvorio meč, od početka je izašao u visoki presing i već nakon tri minute je imao prvu šansu, kada je Oliveira poslije ubačaja Beganovića glavom šutirao preko gola. Potom je Sarajevo stvorilo još nekoliko prilika i djelovalo je mnogo opasnije od gostiju, koje je u nekoliko navrata pravovremenim istrčavanjima sa gola spašavao golman Hadžikić.

Nakon petnaestak minuta igre, Buljubašić upućuje oštar centaršut u kazneni prostor, a Domić prilikom intervencije umalo skreće loptu u mrežu vlastitog tima. No, rezultat je ostao nepromijenjen. U 23. minuti je nakon još jedne akcije Sarajevo imalo novu šansu, ali udarac Ziljkića otišao je malo pored gola.

Bila je ovo jedna od posljednjih šansi za Sarajevo u prvom dijelu, jer je Velež počeo uspostavljati ravnotežu i sve češće i sve duže držati loptu u svom posjedu. Dva puta je Mlinarić udarcima sa velike distance tresao prečku gola Sarajeva. Odličnom intervencijom Šahinovića, lopta nije završila u mreži. 

Tek što je započeo drugi dio susreta, Sarajevo je stiglo do pogotka. Nepotrebnu grešku u zadnjoj liniji Veleža Bordo tim je rutinski kaznio. Loptu je gostima oduzeo Ziljkić, potom je lijepim dodavanjem pronašao Oliveiru, a ovaj je na za sebe tradicionalan, rutinski način, matirao nemoćnog Hadžikića za vodstvo Sarajeva.

U drugom poluvremenu, Vlež je preuzeo kontrolu meča. Zvonić odmah nakon gola Sarajeva malo kasni nakon ubačaja iz kornera i ne uspijeva zahvatiti loptu kako je htio.

Velež je potom imao šansu i nakon prodora Oreča, a onda je nakon jednog ubačaja Haskić zakasnio na loptu. Nekoliko pokušaja gostujućih igrača je izblokirano, a petnaestak minuta prije kraja meča, Sarajevo je uspjelo zaprijetiti u dva navrata. Međutim, udarci rezervista Vrančića i Hasića nisu uspjeli iznenaditi golmana gostiju Hadžikića.

Pet minuta do kraja meča, Sarajevo je uspjelo da se odbrani nakon što se pred njegovim golom stvorila velika gužva, a gosti nisu uspjeli uputiti udarac ka golu Šahinovića. U samoj završnici meča Vrančić, Penaranda i Hasić, dobri u posjedu lopte, uspješno su držali loptu daleko od gola od svog tima, a Zvonić je u posljednjoj minuti sudijske nadoknade glavom šutirao preko gola. Promašio je i tada je postalo jasno da će Sarajevo osvojiti puni plijen.

Debi na utakmici protiv Veleža upisali su Julardžija, koji je za bordo tim igrao od 1. minute i Hasić koji je ušao u igru u 64. minuti. 

Sarajevo sada ima devet bodova iz četiri utakmice, dok je Velež doživio prvi poraz u sezoni i ima pet bodova iz četiri meča.

FK Sarajevo - FK Velež 1:0 
Stadion: Olimpijski stadion Asim Ferhatović Hase, Koševo
Gledalaca: 8500
Sudija: Dragan Petrović (Banja Luka)
Golovi: 1:0 - Renan (50')
Žuti kartoni: Kyeremeh, Šahinović, Beganović

Piše sport1.oslobodjenje.ba