Zvanična stranica FK Sarajevo
 
FK Sarajevo logo
Risto Vidaković za fcsarajevo.ba
Vijesti

Risto Vidaković za fcsarajevo.ba

29.11.2012 u 16:51h

Bivši igrač FK Sarajevo, Crvene Zvezde, te španskih klubova, Betisa i Osasune, Risto Vidaković, ovih dana boravi u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Razlog tome jeste obnova profesionalne "A" licence fudbalskih trenera pri NS/FS BiH. Risto Vidaković svoju licencu stekao je još u prvoj generaciji trenera sa "A" licencom, zajedno sa trenutnim šefom stručnog štaba FK Sarajevo, Draganom Jovićem, i prvim trenerom bordo ekipe, Esadom Selimovićem. 

Sa našim kapitenom, Vidakovićem, koji je od 1984.g. do 1992.g. nastupao za omladinske selekcije i prvi tim FK Sarajevo, razgovarali smo o mnogim temama - njegovim fudbalskim počecima, trenerskom pozivu, FK Sarajevo, te o planovima za budućnost. 

Vidaković: "Fudbal sam počeo trenirati u Njemačkoj, u Frankfurtu. '84. godine sam došao u Sarajevo, po završetku osnovne škole, isključivo zbog fudbala. Konkurencija u Njemačkoj je bila dosta jaka, tako da je najlogičniji potez tada bio dolazak u Sarajevo. U Sarajevu sam igrao sve do '92. godine, do početka rata. Poslije Sarajeva sam otišao u Crvenu Zvezdu, a nakon Zvezde u Španiju. Moram istaći da su moji počeci bili jako teški. Nakon nekoliko priprema sa I timom Sarajeva, debitovao sam za prvi tim. Nažalost, situacija u klubu tada je bila prilično loša. Tih godina, Sarajevo se borilo za opstanak, a Jugoslavija je bila u finansijskoj krizi. Međutim, mi, igrači, smo bili svjesni toga i svjesni svojih ciljeva. Zbog zakona koji je tada bio na snazi, morali smo marljivo i mukotrpno raditi, kako bismo sa napunjenih 28 godina mogli unovčiti naš trud negdje u inostranstvu. Nažalost, moja najbolja godina u Sarajevu bila je u sezoni '91/'92. U svim sezonama do tada, u kojima sam ja nastupao, Sarajevo je bilo u donjem dijelu tabele. Međutim, te godine, igrali smo dobro i do mjeseca aprila, bili na 4-toj poziciji, koja nas je vodila u Kup Uefa. No, ratna dešavanja su prekinula fudbal u tom periodu."

Slika: Risto Vidaković i Esad Selimović

Po završetku igračke karijere, Risto Vidaković se 2002. godine okrenuo trenerskom pozivu. Do sada je radio kao pomoćni trener reprezentacije Srbije, te kao trener Murcije, Cadiza i drugih španskih klubova.

Vidaković: "Nedugo nakon što sam dobio licencu, dobio sam i ponudu za posao koju sam rado prihvatio. Naime, moj bivši trener u Betisu, Javier Clemente, je preuzeo reprezentaciju Srbije i želio je da radim sa njim. Bila mi je velika čast raditi sa takvim stručnjakom. Ubrzo zatim sam otišao u Murciju, gdje sam preuzeo jedan nižerazredni klub u Španiji, te B ekipu Betisa. U Španiji, po zakonu, ne mogu da radim, jer sam već u toku ove sezone vodio jedan klub. Trenutno sam u fazi traženja jedne zanimljive i primamljive ponude u inostranstvu, kako bih nastavio svoju karijeru kao trener."

U toku svog boravka u Sarajevu, Risto Vidaković je posjetio i treninge naše prve ekipe, te zajedno sa predstavnicima kluba putovao u Bijeljinu, gdje je prvi tim FK Sarajevo odigrao posljednju utakmicu u okviru jesenjeg dijela BH Telecom Premijer lige Bosne i Hercegovine.

Vidaković: "Moram reći da se nije mnogo toga promijenilo. Situacija je teška i dalje, stadion je isti. S tim što je liga, u kojoj je FK Sarajevo zasigurno najveći klub, isključivo svedena na Bosnu i Hercegovinu. Spomenuo bih još ekipe Zrinjskog, Širokog Brijega i Čelika, koji je bio veliki klub u bivšoj Jugoslaviji. Ono što se znatno promijenilo su očekivanja publike za koja smatram da, kada sagledamo sve i uzmemo u obzir uslove rada, u kakvim okolnostima se formira ekipa, te finansijske probleme sa kojima se susreće Sarajevo, nisu realna. Iako je Sarajevo bilo vodeća ekipa tokom većeg dijela sezone, na kraju smo imali taj peh, poraz od Bijeljine. Ipak, napravljen je pomak na kojem se treba nastaviti raditi i u budućnosti kako bi Sarajevo bilo jedan ozbiljan klub, kako tom imenu i dolikuje."

Slika: Risto Vidaković