Zvanična stranica FK Sarajevo
 
FK Sarajevo logo
SELMIR PIDRO KARIJERU NASTAVLJA U AMERICI
Vijesti

SELMIR PIDRO KARIJERU NASTAVLJA U AMERICI

29.05.2022 u 22:00h

Nakon više od osam godina prepunih uspona i padova, lijepih momenata i trofeja, došlo je vrijeme za rastanak sa našim Selmirom Pidrom.
 
Lijevi bek našeg tima u Sarajevo je stigao još 2014. godine iz bugojanske Iskre, te je jedan od prvih polaznika Akademije FK Sarajevo, koja je formirana te godine. Pidro je prošao kadetsku i juniorsku selekciju Akademije, te je primjer mladića koji je uz klub postepeno rastao i na kraju je došao do mjesta u seniorskom sastavu.
 
Selmir je nosio dres visočke Bosne u sezoni 2017/2018 kao posuđen igrač FK Sarajevo, nakon čega se vratio na Koševo, a tokom ljeta 2018. godine izborio je mjesto startera. Za Sarajevo je debitovao 19. jula 2018. godine u evropskoj utakmici protiv Banantsa, a ubrzo je, skupa sa saigračima iz generacije Nihadom Mujakićem i Vladanom Kovačevićem ispunio snove navijača o Sarajevu koje igra lijep fudbal i ostvaruje dobre rezultate dajući šansu mladićima koji su ponikli u Akademiji.
 
Teška povreda ligamenata koljena nažalost ga je spriječila da i u proljetnom dijelu historijske sezone 2018/2019 ostvari dublji trag, ali Pidro je stisnuo zube i vratio se. Ukupno je za Sarajevo odigrao 92 utakmice, a zabilježio je jedan pogodak u Bordo dresu, uz sedam asistencija.Prvi i jedini put gol je postigao u pobjedi nad Čelikom rezultatom 3:0, 1. decembra 2018. godine.
 
Igrajući za Sarajevo, Pidro je stekao i status reprezentativca BiH. Za nacionalni tim je debitovao 27. marta prošle godine, u remiju sa Kostarikom rezultatom 0:0.Drugi put je za reprezentaciju BiH nastupio u decembru prošle godine, u minimalnom porazu od Sjedinjenih Američkih Država rezultatom 1:0. Sudbina je htjela da, nakon meča protiv SAD-a odigranog 19. decembra, Pidro karijeru i nastavi u tamošnjem prvenstvu.
 
Novoformirani St. Louis City u Pidri vidi značajan potencijal i nakon dogovora sa našim klubom, odlučili su da Selmir postane njihova prva akvizicija na transfer marketu. Ovaj klub zaigrat će u sezoni 2023 u američkom prvenstvu prvi put u historiji, a u dogovoru oba kluba sa Pidrom procijenjeno je da bi za Selmira najbolje bilo da ostane do kraja sezone na posudbi u Sarajevu.
 
Ta posudba sada je istekla, pa će Pidro sa dvije titule i dva trofeja Kupa BiH, kao i sa mnoštvom lijepih uspomena i dosta iskustva iza sebe, karijeru nastaviti u St. Louisu.
 
Selmire, sretno!